Erişilebilirlik

Rice PKK İçin Barzani'ye Teşekkür Etti


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Erbil’de Kürt liderlerle biraraya geldi.

Bakan, özerk Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani’den, Iraklı Sünni ve Şii Araplarla uzlaşmaya gitmesini istediğini söyledi. Amerika’yla yaptığı işbirliğinden ötürü Barzani’ye teşekkür ettiğini belirten Bakan, uzlaşma sürecinin birleşik ve demokratik bir Irak öngördüğünü vurguladı.

Amerika Dışişleri Bakanı, PKK’nın Kuzey Irak’taki bürolarının kapatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Irak topraklarının komşularına yönelik terör eylemlerine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Rice Amerika'nın PKK'yle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston'ın yakında yeniden bölgeye gideceğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı, PKK konusunda herkese düşen bir rol olduğunu belirtti ve "Kürtlerin rol oynaması gerekiyor, Iraklıların rol oynaması gerekiyor ve Türklerin rol oynaması gerekiyor," diye konuştu.

Irak topraklarının hiçbir ülkeye karşı terörizm amacıyla kullanılamayacağını belirten ABD Dışişleri Bakanı, bunun bütün Iraklıların üzerinde anlaştığı bir nokta olduğunu belirtti. Rice, terörle mücadele konusunda Irak, Türkiye ve ABD arasında iyi bir işbirliği olduğunu söyledi.

Rice’in Erbil ziyaretinde gündeme gelen bir başka önemli konu da, petrol gelirlerinin paylaşımı oldu. Kendi bölgesindeki petrol kuyularının gelirlerini doğrudan değerlendirmek isteyen Kürt yönetimiyle Bağdat hükümeti arasında son zamanlarda ciddi bir gerginlik yaşanıyor.

Mesut Barzani, Rice’la birlikte düzenledikleri basın toplantısında petrol kaynaklarının değerlendirilmesi hususunda ayrıntıya girmeden, sorunun anayasada belirtildiği şekliyle uygun bir çözüme kavuşturulması dileğinde olduklarını ifade etti. Kürtlerin, yabancı şirketlerle petrol anlaşmaları imzalaması Bağdat'ta huzursuzluk yaratmıştı.

Bu arada Bağdat’ta dün akşam kaçırılan bir Kürt milletvekiliyle şoförünün ölü bulunduğu öğrenildi.

Öte yandan Amerikan ordusu Bağdat’ın batısında iki Amerikan askerinin daha öldürüldüğü açıkladı. Cumartesi gününden buyana Irak’ta öldürülen Amerikan askerlerinin sayısı 25’i geçti.

XS
SM
MD
LG