Erişilebilirlik

BM'den Kuzey Kore'ye Uyarı


BM Güvenlik konseyi, Kuzey Kore’yi nükleer denemeden vazgeçmeye çağırdı.

Oybirliği ile kabul edilen bildiride, Kuzey Kore’ye, deneme yapması halinde ciddi sonuçlarla karşılaşacağı uyarısı yapılıyor.

Rus Büyükelçi Vitaly Churkin, gerçekleşmesi halinde denemenin uluslararası barış ve güvenliği tehdit edeceğini söyledi.

Çinli yetkililere göre, Kuzey Kore nükleer denemeyi terkedilmiş bir kömür madeninde yapmayı planlıyor.

Kuzey Kore hükümeti ile görüşen bir Çinli yetkili, Amerika’nın bazı ödünler vermesi halinde denemenin durdurulabileceğini söyledi. Bu yetkiliye göre deneme Çin sınırı yakınındaki bir madende, yaklaşık 2 km derinlikte yapılacak.

Beyaz Saray ise, Kuzey Kore’ye nükleer denemeden vaçgeçmesi için yapılan uyarıların savaş tehdidi anlamına gelmediğini açıkladı. Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, Amerika'nın Kuzey Kore’nin nükleer silaha sahip olmasını istemediğini vurguladı ve uyarının bu açıdan değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Sözcü Snow, Kuzey Kore ile doğrudan görüşme yapmayacaklarını tekrarladı ve Pyong Yann hükümetini altılı görüşmelere dönmeye çağırdı. Ekonomik yardım paketi karşılığında Kuzey Kore'yi nükleer silah geliştirmekten caydırmayı amaçlayan görüşmeler Çin'in başkenti Pekin'de yapılıyordu.

Kuzey ve Güney Kore'yle, Çin, Amerika, Rusya ve Japonya arasında yapılan görüşmelerin son turu da başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

XS
SM
MD
LG