Erişilebilirlik

4 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne Kofi Annan’dan sonra Güney Kore Dışişleri Bakanı Ban Ki-Moon’un gelme ihtimalinin arttığını yazıyor. Gazete, Ban Ki-Moon’un Güvenlik Konseyi üyelerinin desteğini aldığını belirtiyor ancak yeni genel sekreterin belirlenmesi sürecinin Birleşmiş Milletler’in temel ilkeleriyle çeliştiğini öne sürüyor:

"Güvenlik Konseyi’nin, genel sekreterliğe sadece üye ülkelerin aday göstermesi yönündeki kararı üzüntü vericidir. Bireylerin aday olmasının önlenmesi Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin sadece hükümetlerin değil bütün halkların lideri olduğu düşüncesiyle çelişmektedir. Seçim sürecinin şeffaf olmaması da demokratik ilkelerle ters düşmektedir. Dünya değişirken, dünyadaki en önemli diplomatik göreve getirilecek kişinin seçim yöntemi de değişmelidir.”

Washington Post Irak savaşı konusunda Bush yönetimini suçlamayı sürdürüyor. Yönetimin savaş sonrasını iyi planlamadığını, bütün eleştiri ve uyarıları kulak arkası ettiğini savunan gazete, son dönemde yayınlanan çeşitli kitaplarda bu hataların ayrıntılı olarak anlatıldığını yazıyor:

“Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesinin yanlış ve tehlikeli bir karar olacağı konusunda Bush’la aynı fikirdeyiz. Ancak Başkan Bush, Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld gibi liderlerin gerçeklere direnmeyi sürdürmesi de aynı ölçüde tehlikelidir.”

Boston Globe Kuzey Kore’nin nükleer deneme yapacağı yönündeki açıklamasını Pyongyang’ın Amerika’nın politikalarına tepkisi olarak yorumluyor. Gazete, Pyongyang’ın görüşmelere başlamak için Amerika Maliye Bakanlığı tarafından Kuzey Kore ile iş yapan bankalara yaptırım uygulama kararının kaldırılmasını istediğini hatırlatıyor ve Amerika’nın bu talebi reddetmesinin soruna diyalogla çözüm bulma ihtimalini azalttığını vurguluyor:

“Yönetimdeki sertlik yanlılarının “şer ekseninde” yer alan bir ülkeyle görüşmeyi reddetmesi, sadece Kuzey Kore’nin nükleer savaş başlıklarına kullanabileceği daha fazla plütonyum üretmesine yol açtı. Sertlik yanlıları görüşmeler yoluyla varılabilecek bir anlaşmayı engelleyerek altı yılın boşa geçmesine neden oldu. Başkan Bush, artık müzakere yoluyla bir anlaşmaya varmayı denemelidir.”

New York Times, yanında çalışan stajyer öğrencilere cinsel içerikli elektronik posta gönderdiği ortaya çıkan ve bunun üzerine istifa eden eski Kongre üyesi Mark Foley’in, ara seçimde Cumhuriyetçi Parti’ye oy kaybettirebileceğini yazıyor. Gazete, başta Cumhuriyetçi Parti Temsilciler Meclisi lideri Dennis Hastert olmak üzere bazı parti yetkililerinin durumu daha önceden bildiğini hatırlatıyor:

“Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler kendilerini bu skandaldan kurtarmaya çalıştıkça daha da batıyorlar. Özellikle ahlak savunucusu bir parti için bu skandalin nasıl bir tehdit olduğunu anlamamış görünüyorlar. Olup bitenleri açığa çıkarmak yerine suçu kendi üzerlerinden atmaya çalışıyorlar.”

XS
SM
MD
LG