Erişilebilirlik

AB Yetkilisinden Türkiye'ye Uyarılar


Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamasının birinci yıldönümünde Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, “Reform süreci yavaşladı” uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hans Jörg Kretschmer ise, karamsar olunmaması gerektiğini söyledi ve “Türkiye’nin kriterleri yerine getirerek Birliğin tam üyesi olacağına inanıyorum” dedi.

Türkiye, Avrupa Birliği ile müzakerelere başladığı 3 Ekim 2005 tarihinin birinci yıldönümünde Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’i ağırlıyor.

Türk-İş tarafından düzenlenen konferansta konuşan Rehn dostların açık konuşması gerektiğini söyledi ve “Reformlar yavaşladı” uyarısında bulundu. Rehn, Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesine işaret ederek, bu maddenin ifade özgürlüğünü kısıtladığı tezine karşı çıkanların Avrupa Birliği’nin kilit koşullarına karşı çıkmakta olduğunu vurguladı.

Komisyon Üyesi, “İfade özgürlüğünün olmadığı bir Avrupa Birliği düşünemiyorum” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin Gümrük Birliği Ek Protokolü’nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Rehn, PKK ile ilgili olarak da önemli mesajlar verdi. Rehn PKK’nın terör eylemlerini kınadıklarının ve şiddetle hiçbir yere varılamayacağının altını çizerken, Türkiye’den güneydoğu bölgesine dönük, Kürtlerin kültürel haklarını da kapsayacak siyasi ve sosyo ekonomik bir strateji beklediklerini kaydetti.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hans Jörg Kretschmer ise NTV’de yaptığı açıklamada Rehn’in Türkiye ziyaretinin “büyük jest” olduğunu söyledi. Büyükelçi Kretschmer, müzakerelerin açılmasının çok olumlu bir karar olduğunu ifade ederken birinci yıldönümünde çok da olumlu bir atmosfer olmadığına işaret etti.

“Müzakerelerde kötü giden bir şey yok” diyen Büyükelçi, siyasi reformların sürmesi gerektiğini ve ifade ile din özgürlüğü gibi alanlarda da yapılması gerekenler olduğunu vurguladı.

Bir süre önce asker- sivil ilişkileri konusunda yaptığı açıklamalar nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden tepki gören Büyükelçi, “Ben dostane bir şekilde tavrımızı ortaya koydum” dedi. Türkiye’deki asker-sivil ilişkilerinin önemli bir konu olduğuna işaret eden Kretschmer; bunun demokratik anlamda çözümlenmesi gerektiğini belirtti.

Büyükelçi Türkiye’nin üyelik süreci konusunda umutlu olduğunu vurguladı ve “İyimser bakıyorum. Türkiye siyasi kriterlerin başarıyla yerine getirdiğinde tam üye olacaktır” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG