Erişilebilirlik

3 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Başkan Bush’la Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmeyi “Bush’tan Türkiye’nin AB üyeliğine destek” başlığıyla duyuruyor. Michael Fletcher imzalı haberde, iki liderin planlanandan bir saat daha fazla süren görüşmesinde Ortadoğu ve Irak konularının da gündeme geldiği belirtiliyor.

"Terörizm konusunda ise Bush ve Erdoğan, yaklaşık 20 yıldır Türkiye, Irak ve İran’ın kesiştiği bölgede özerk bir Kürt bölgesi oluşturmak için mücadele eden terörist bir örgütün yol açtığı gerginliğe açıkça değinmedi. PKK militanlarının, sık sık Kuzey Irak’tan Türkiye’ye girerek terörist saldırılarda bulunması nedeniyle Türkiye Amerika’nın örgüte karşı daha etkin tavır almasını istiyor."

Washington Times ise Başbakan Erdoğan’ın “PKK saldırıları Türkiye’deki Amerikan karşıtlığını körüklüyor” açıklamasını öne çıkartmış. Erdoğan’ın Başkan Bush’un PKK ile mücadele konusunda kararlı olduğu yönündeki sözlerini aktaran gazete, buna rağmen ortak basın toplantısında Başkan Bush’un konuya hiç değinmediğine dikkat çekiyor. Haberde ayrıca PKK’nın Amerika’nın baskısıyla ateşkes ilan ettiği de öne sürülüyor.

"Erdoğan, Bush’la görüşmesinde zengin petrol kaynaklarına sahip olan ve Kürtlerin yanı sıra Arap ve Türkmenlerin de yaşadığı Kerkük’ün statüsü konusunu da gündeme getirdiğini söyledi. Erdoğan, Bush’tan Irak’ın siyasi olarak bölünmesi durumunda Kürtlerin potansiyel başkent olarak gördüğü Kerkük’e özel statü verilmesini istediğini belirtti."

New York Times Papa Benedict’in Kasım ayındaki Türkiye ziyareti öncesinde tepkilerin giderek arttığını öne sürüyor. Ian Fisher imzalı haberde, Papa’nın Ortodoks Kilisesi Patriği Bartelemo ile görüşeceği hatırlatılıyor ve Türkiye’de Patrikhane’nin ikinci bir Vatikan olmasından kaygı duyulduğu vurgulanıyor.

"Milliyetçiler, Patrikhanenin Vatikan benzeri bir devlet olmasından korkuyor. Böyle bir adımın başta Kürtler olmak üzere diğer azınlıklar arasında da bağımsızlık talebini canlandırmasından kaygı duyuyor. Bu nedenle Papa Benedict, özellikle milliyetçiler tarafından yakından izleniyor. Bu kesimler, Benedict’in Ortodokslara vereceği desteği Patrikahen’nin Türkiye’den bağımsız bir yapı olarak tanımasına yönelik bir girişim olarak algılama eğiliminde."

Los Angeles Times Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva’nın Pazar günü yapılan seçimde yüzde 50’nin altında oy almasını bir sürpriz olarak yorumluyor. Seçimin ikinci turunda Lula’nın kazanmasının kesin olduğunu kaydeden gazete, buna rağmen Lula’nın beklenen başarıyı gösterememesini son dönemde giderek artan yolsuzluklara bağlıyor.

"Küresel açıdan bakıldığında, Lula sosyal adaletin otoriter bir temsilcisi oldu ama Latin Amerika solunun liderliğini Venezuela devlet başkanı Hugo Chavez’in soytarılıklarına bıraktı. Pazar günü yapılan seçimlerin sonucu, Lula’nın bu pasif tavrının yurtdışında olduğu kadar yurt içinde de kendisine zarar verdiğini gösteriyor."

XS
SM
MD
LG