Erişilebilirlik

'Terörle Mücadele Konusunda Umudum Arttı'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başkan Bush'la Beyaz Saray'da yaptığı görüşmeden sonra PKK terör örgütüyle mücadele konusunda çok daha umutlu olduğunu söyledi.

Erdoğan'ın Başkan Bush'la bir saat sürmesi planlanmış olan görüşme, 1 saat 45 dakika sürdü.

Görüşmeden sonra Bush ve Erdoğan gazetecilere kısa birer açıklama yaptı. Bush açıklamasında ABD ve Türkiye'nin nasıl birarada çalışmaları gerektiği ve çalışabilecekleri konusunda ayrıntılı ve önemli bir diyalog gerçekleştirdiklerini söyledi. ABD Başkanı, her iki ülkenin, terör ve aşırı davranışlarla mücadele konusundaki kararlı çabasını, Orta Doğu'ya istikrar getirme konusundaki ortak adımlarını ele aldıklarını, Irak ve İran konusunda önemli görüş alış verişinde bulunduklarını bildirdi.

Bush, iki ülkenin, radikalizmi reddeden, barış içinde bir gelecek umudeden insanlara yardım etmek istediğini söyledi. ABD Başkanı, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesinin, Amerika'nın çıkarına uygun olduğunu, Erdoğan'a açıkça söylediğini bildirdi. Bush, Erdoğan'ı, Türkiye'de yaptıkları ekonomik reformlar ve Türk ekonomisinin güçlü durumda olması nedeniyle kutladığını söyledi.

Başkan Bush, "bir dost ve barış adamı" olarak tanımladığı Erdoğan'la Sudan'ın Darfur bölgesinde acı çeken insanların bu acısını dindirme arzusunu paylaştıklarını belirtti.

Başbakan Erdoğan da görüşme sonrası açıklamasında, başta terör olmak üzere birçok konuyu görüştüklerini ve bu sorun üzerine kararlılıkla gidilmesi konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini söyledi. Erdoğan, Lübnan ve İsrail-Filistin sorunlarını ele aldıklarını, ABD'nin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusundaki desteğini bir kez daha duymaktan memnun olduklarını bildirdi.

Başbakan, Kıbrıs konusu üzerinde durduklarını ve Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetini Başkan Bush'a özellikle ifade ettiğini belirtti.

Erdoğan, AB üyeliği yolunda, Türkiye'nin Kopenhag ve Maastricht kriterlerine uyma yönünde attığı adımları da Bush'la gözden geçirdiklerini söyledi.

Başbakan, Beyaz Saray'daki açıklamalarını, Başkan Bush'la olumlu içerikli bir toplantı yaptıklarını söyleyerek tamamladı.

Erdoğan daha sonra sonra Washington'da kaldığı otelde düzenlediği ve az önce sona eren basın toplantısında, "terör örgütü" ile mücadele konusunda Başkan Bush'un söylediklerine dayanarak, ABD'nin bu konuda kararlı bir şekilde hareket edeceğine inandığını söyledi. Başbakan, Bush'la görüşmesini son derece olumlu olarak niteledi.

Erdoğan, görüşmede, Bush'un Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olma çabasını destekleyeceğini duymaktan memmunluk duyduğunu belirtti. Başbakan, görüşmede Kıbrıs ve Orta Doğu sorunlarının ele alındığını, Türkiye'nin Orta Doğu barışı yönünde neler yapabileceği üzerinde durduklarını bildirdi.

Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın bugün Ankara'da yaptığı konuşmada Türkiye'de irtica tehlikesi bulunduğunu söylediğini hatırlatan ve bu konudaki görüşünü soran bir gazeteciye bunun, "Türkiye'de konuşulması gereken bir konu" olduğunu söyleyerek cevap verdi.

Başkan Bush ve Başbakan Erdoğan'ın Beyaz Saray'daki görüşmeden sonra yaptıkları açıklamaları yukarıdaki bağlantı yoluyla Windows Media formatında dinleyebilirsiniz.

Ayrıca Başbakan Erdoğan'ın, Beyaz Saray görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısını izleyen Hale Ebiri'nin ayrıntılı haberine ve Yeni Şafak gazetesi genel yayın yönetmeni Mustafa Karaalioğlu'yla söyleşiye, yukarıdaki Windows Media bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG