Erişilebilirlik

Sezer'den Kuzey Irak ve PKK Uyarısı


Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni yasama dönemine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in konuşması ile başladı. Sezer, Türk–Amerikan ilişkilerinin PKK ve Kuzey Irak konuları nedeniyle bir sınavdan geçmekte olduğunu söyledi.

Görev süresi Mayıs ayında dolacak olan Sezer, Türkiye’nin terörle küresel mücadeleyi tüm gücüyle desteklediğini söylerken üstü kapalı olarak Amerika ve Irak’ı PKK’ya karşı yeterince destek vermemekle eleştirdi. Sezer sorunun öneminin kavrandığına ilişkin kimi gelişmelerin yaşandığını ifade ettikten sonra “Türkiye'nin dış teröre karşı meşru savunma hakkı saklı tutulmaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Avrupa Birliği'ne üyelik hedefi gibi, Amerika'yla köklü ilişkilerin Türk dış politikasının temel eksenini oluşturduğunu vurguladı. “Türk-Amerikan ilişkilerinin önemi son dönemde arttı” diyen Sezer diğer yandan Kuzey Irak ve PKK ile mücadele konularının ilişkilerin geleceği açısından sınav niteliğinde olduğunu vurguladı.

Türkiye gündemi bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington’da Başkan Bush ile görüşmesi ve aynı gün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın İstanbul’da Harp Akademileri’nde yapacağı konuşmaya odaklanmış durumda. Büyükanıt’ın PKK ile mücadele, güvenlik ve dış politika konularında mesajlar vermesi bekleniyor. Terör örgütü PKK hafta sonunda 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere tek yanlı “ateşkes” kararı aldığını duyurdu.

Rehn ve Merkel Hafta İçinde Ankara'da Bekleniyor

Bu hafta öne çıkacak diğer bir konu da Avrupa Birliği olacak. Ankara, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, ardından da Almanya Başbakanı Angela Merkel’ı ağırlamaya hazırlanıyor. Rehn, Salı günü Türk-İş tarafından düzenlenecek '' Müzakere Sürecinde Avrupa Sosyal Modeli ve Sendikal Haklar'' başlıklı toplantıya katılacak. Hükümet üyeleri ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum örgütleri ve medya mensupları ile bir araya gelecek olan Rehn, reform süreci ve uygulamayı yerinde inceleyecek. Komisyon Üyesi’nin temasları 8 Kasım’da açıklanacak İlerleme Raporu öncesinde büyük önem taşıyor.

Rehn'in ardından Avrupa Birliği dönem başkanlığını Ocak ayında Finlandiya'dan devralacak Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek. Merkel’in ziyaretinde Almanya ile siyasi ve ekonomik ilişkilerle Avrupa Birliği süreci iki temel gündem maddesini oluşturacak. Türkiye yıl sonunda Avrupa Birliği ile Kıbrıs nedeniyle yaşanabilecek bir krizin önlenmesi için Alman Hükümeti’nin desteğini arıyor.

XS
SM
MD
LG