Erişilebilirlik

'Terörle Savaş Kaçınılmaz Görev'


Başkan Bush, terörle savaşın bugünkü Amerikan kuşağının kaçınılmaz görevi olduğunu söyledi.

Washington’da Yedek Subaylar Birliğinde konuşan Bush, Afganistan ve Pakistan’a ağırlık verirken bu iki ülkenin liderlerinin, “21inci yüzyılın ideolojik mücadelesi” olarak tanımladığı terörle savaşı anladıklarını belirtti.

Bush, konuşmasını, Temsilciler Meclisi tutuklu terör zanlılarının sorgulama yöntemlerini belirleyen yasa tasarısını görüşürken yaptı.

Senato yasa tasarısını dün kabul etmişti. Yasanın, bugün Temsilciler Meclisi'nden de geçerek imza için Başkan Bush’a gönderilmesi bekleniyor.

Başkan Bush, zanlıları sorgulamada kolaylık getireceğini ve askeri mahkemelerin kurulmasına imkan vereceğini belirterek Amerikan Kongresi’ni yasayı hızla geçirmeye çağırmıştı.

Senato'dan geçen ve Temsilciler Meclisi'nden de bugün geçmesi beklenen tasarı, Beyaz Saray'la önde gelen bir grup Cumhuriyetçi Partili senatör arasında varılan uzlaşma sonunda hazırlandı. Bu Senatörler, Amerikan makamlarının terör zanlılarına uygulayacağı sorgulama tekniklerinin savaş tutsaklarıyla ilgili Cenevre Sözleşmeleri'ne uygun olması gerektiği konusunda ısrar etmişlerdi.

Tasarıda aynı zamanda, bu zanlıları yargılamak üzere özel askeri komisyonlar kurulması öngörülüyor. Tasarıya göre, zanlıların, askeri cezaevlerinde tutulmalarına itiraz etmek için sivil Amerikan mahkemelerine başvurma hakkı olmayacak.

İnsan hakları kuruluşları, Başkan Bush yönetimi tarafından istenen ve Kongre'nin onaylamak üzere olduğu yasa tasarısının insan haklarına aykırı olduğunu belirtiyor.

XS
SM
MD
LG