Erişilebilirlik

TBMM Üyeleri Kerkük Ziyaretini Tamamladı


Ak Partili Turhan Çömez ve Cumhuriyet Halk Partili Orhan Ziya Diren, iki günlük Kerkük ziyaretini tamamlayarak Irak’ın kuzeyindeki Erbil' geçti. Kerkük ziyareti sırasında taraflarla yaptıkları görüşmelerden edindikleri bilgileri birer raporla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunacaklarını belirten Türk parlamenterler, çatışmayı önlemek için Kerkük’ün adalete ihtiyacı olduğunu düşünüyorlar.

Kerkük ziyaretlerinin ilk gününde, vali Abdurrahman Mustafa’dan kentteki son durum ile ilgili bilgi alan Türk parlamenterler daha sonra Kerkük İl Meclisi başkanı Rızgar Ali ile görüştü. İl Meclis üyelerinin de hazır bulunduğu görüşme sırasında AKP’li Çömez, Türkiye’nin Irak’la akrabalık, kültür, tarih ve din bağı bulunduğunu söyleyerek ülkenin bir an önce huzura kavuşmasını temenni ettiklerini belirtti. “Komşu komşunun külüne muhtaçtır” atasözünü hatırlatan Çömez, Amerika ve diğer yabancı ülkeler Irak’ı terk edip gittiklerinde Türkiye’nin komşuları olarak bölgede kalmaya devam edeceğini ifade etti. Rızgar Ali’de, aynı duyguları paylaştığını ancak Amerika’nın ülkeyi Saddam Hüseyin’den kurtarmasını asla unutmayacaklarını dile getirdi.

Kerkük’teki ikinci günlerinde Türk vekiller, temaslarına Amerikan ve İngiliz konsolosluk temsilcileriyle devam etti. Kerkük sorununun çözülmesi için haksız uygulamaların durdurulması ve adaletin bir an önce sağlanması gerektiğine işaret eden vekiller, Amerika ve İngiltere’ye bu alanda büyük sorumluluk düştüğünü hatırlattı. Türkiye’nin PKK konusundaki hassasiyetini yineleyen Türk parlamenterler, örgütün Irak’taki varlığı karşısında somut adımlar atılmasını da istedi.

Turhan Çömez ve Orhan Ziya Diren Kerkük temasları sırasında kentte yaşayan Arapların ileri gelenleriyle de görüşme fırsatı buldu. Görüşmede, Arap İstişare Meclisi üyesi Şeyh Abdurrahman El Ubeydi, Türkiye’nin Irak ve Kerkük konularında sergilediği birleştirici politikayı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek sorunların çözümü için daha etkin bir rol almasını istedi. Kerkük İl Meclisinin Arap üyesi Rakar El Cubeyri ise, Kürt partilerin Kerkük’te yapılacak bir referandumda avantajlı duruma geçmek için demografik yapıyı değiştirdiğini ve kaçak yapılaşmayı desteklediğini aktardı. AKP’li Çömez, Kerkük’teki Arapları temsil eden bir heyeti en kısa zamanda Ankara’ya davet edeceklerini belirtirken; CHP’li Diren, Arapların haksız uygulamalar sonucu, silah kullanımına varıncaya kadar her türlü ihtimali değerlendirir bir duruma gelmesinin düşündürücü olduğunu ifade ederek, tarafların diyalog ortamına çekilmesi için adaletin şart olduğunu söyledi.

Türk parlamenterler son olarak, Irak Türkmen Cephesi (ITC) genel başkanı ve ulusal Irak meclisi üyesi Dr. Sadeddin Ergeç ile görüştü. Ergeç, Türk vekillerin yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu gibi davranışların Türkmen halkının moralini güçlendirdiğini ifade etti. Türk Dışişleri bakanı Abdullah Gül’ü de Kerkük’te ağırlamaktan onur duyacaklarını belirten Ergeç, değişik kesimlerden heyetlerin gelip Kerkük’teki ve Irak’taki durumu yerinde görmelerini istedi. Türk parlamenterler de ITC liderine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Türkmen dostluk grubunun oluşturacağı müjdesini verdi.

Türk heyetinin bugün Erbil kentinde yapacağı şehir gezisinden sonra akşam saatlerinde uçakla Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG