Erişilebilirlik

Öcalan'dan 'Ateşkes' Çağrısı


Abdullah Öcalan, “Silahları gömelim” sözleriyle terör örgütü PKK’ya ateşkes çağrısında bulundu. Öcalan, “Biz bu konuda iyi niyetliyiz. Devletin de iyi niyetli olmasını bekliyoruz. Çünkü bu son şansımız olabilir” dedi.

İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan Çarşamba günü kendisiyle görüşen avukatları aracılığıyla ‘Basına ve kamuoyuna’ başlıklı bir açıklama yaptı. Öcalan yazılı açıklamasında, bir süredir Türkiye’deki demokrasi yanlılarının acil bir ateşkes ve barış ihtiyacını dile getirdiğini belirterek, bu gelişmeler ışığında çatışmaların durdurulması ve barışa bir şans daha verilmesi gerektiğini ifade etti. Öcalan, “Gelin hep beraber Türkiye’de ve Ortadoğu’da silahı sonsuza dek sonuç alma yöntemi olmaktan çıkaralım. Silahları gömelim” dedi.

Öcalan barışın yerleştirilmesi için üzerine düşen görevi yerine getirdiğini savunurken, “PKK’ya ateşkes çağrısında bulunuyorum. Bu çağrıma PKK’nın uyacağını umuyor ve sonuç alınacağına inanıyorum” diye konuştu. Öcalan, bundan sonraki süreçte provakasyonlar yaşanabileceğini de öne sürdü ve “iki tarafın da” provakasyonlara prim vermemesi ve karşılıklı samimiyet temelinde hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “devlet olmanın gereği olarak” güvenliğe ilişkin bazı şeyler yapabileceğini ancak büyük operasyonlar yapmayacağını umduğunu da ifade eden Öcalan, “Üzerlerine imha amaçlı gelinmedikçe, PKK kesinlikle silah kullanmayacaktır” dedi.

Ateşkes sürecine AB ve ABD’nin de destek vermesi gerektiğini savunan Öcalan, “Eğer bu süreç doğru ve samimi bir şekilde işlemezse, artık geri dönülemez bir noktaya gelinir. Bir sonuç elde edilmezse, bundan sonra ne ben bir çağrı yapabilir, o gücü kendimde bulabilirim, ne de PKK beni dinler” diye konuştu

Öcalan’ın açıklamasının, Türkiye’nin terör örgütü ile etkin mücadele için ABD ve Irak nezdinde yaptığı ısrarlı girişimlerin ardından gelmesi dikkat çekti. Türk hükümeti, artan terör saldırılarının ardından önceki ay hem Washington hem de Bağdat’a tepkisini iletmiş, terör örgütünün kuzey Irak’taki varlığına karşı “ivedi” ve “etkin” önlemler alınmaması durumunda, askeri dahil, hiç bir seçeneği dışlamadan harekete geçireceğini duyurmuştu. ABD yönetimi bu girişimlerin ardından, Türkiye’ye daha güçlü destek sözü vermiş, emekli general Joseph Ralston’u terör örgütü ile mücadele için özel temsilci olarak atamıştı.

XS
SM
MD
LG