Erişilebilirlik

Ollie Rehn Türkiye'yi Ziyaret Edecek


Reform çalışmaları sürerken, Ankara Avrupa Birliği’nden önemli bir konuğu ağırlamaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türk-İş sendikasının davetlisi olarak 2 Ekim Pazartesi günü Ankara'ya gelecek.

Olli Rehn, 'AB Müzakere Sürecinde Avrupa Sosyal Modeli ve Sendikal Haklar' konulu toplantıya katılacak. Rehn'in 4 Ekim Çarşamba günü Amerika ve İngiltere ziyaretlerinden dönecek olan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile biraraya gelmesi öngörülüyor.

Reform çalışmalarını ve uygulamayı yerinde görecek olan Rehn’in 8 Kasım’da açıklanacak İlerleme Raporu ile ilgili olarak gözlemlerini yapması bekleniyor. Ankara’nın adil bir İlerleme Raporu beklentisini aktarması ve Kıbrıs konusunun da görüşmelerde ele alınacak öncelikli konular arasında yer alması bekleniyor.

Öte yandan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Avrupa Birliği’ne uyum amacıyla önemli bir adım daha atıldı. Genel Kurul toplantısında, sosyal ve ekonomik hakların bütün yönlerini garanti eden Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı’nın onaylanmasının uygun bulunduğuna ilişkin tasarı yasalaştı. Ancak, "Çalışanların kendilerine ve ailelerine iyi bir yaşam düzeyi sağlayacak ücret hakkına sahip olduklarını tanıma", "Örgütlenme Hakkı" ve "Toplu pazarlık hakkı" maddeleri Meclis’te çekinceli olarak kabul edildi.

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, çekincelerin ileride kaldırılmasının mümkün olduğunu kaydetti ve özellikle örgütlenme hakkı ile toplu pazarlık hakkının tanınmasına ilişkin maddelerin özü itibariyle reddedilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG