Erişilebilirlik

Gül New York Temaslarını Değerlendirdi


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları için New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, iki hafta süren temaslarını değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenledi.

Abdullah Gül, BM Genel Kurulu çerçevesinde iki hafta içinde 50’in üzerinde ikili görüşme yaptı ve 20’ye yakın dernek ile örgütün çalışma toplantılarına katıldı. 2 Ekim’de Beyaz Saray’da 5. kez bir araya gelecek olan Erdoğan-Bush görüşmesi öncesinde Dışişleri Bakanı Gül’ün temasları siyasi çevrelerde yakından izlendi.

Gül, temaslarını düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı, temaslarında Ortadoğu ve Irak dışında Kıbrıs gibi Türkiye’yi yakından ilgilendiren dış politika konularının gündeme getirdiklerini belirtti. Gül, Ortadoğu’da barış sürecinin tekrar başlaması gereğine inandıklarını belirtirken, Irak konusunda Kerkük’teki duruma dikkati çektiklerini söyledi. Gül, Kerkük’te bir fikir birliği sağlanmadan 2007 yılı sonunda referanduma gidilmesi durumunda bunun Irak’ın ve bölgenin istikrarı açısından da büyük sorun yaratacağına inandıklarını her fırsatta dile getirdiklerini vurguladı. Dışişleri Bakanı, Kıbrıs konusunda ise mümkün olan her ortamda sorunun BM çerçevesinde çözülmesi gerektiğinin altını çizdiklerini, olayın AB içine çekilmesinin doğru olmadığını söylediklerini belirtti.

Bu yıl BM Genel Kurulu çalışmalarında en önemli konulardan birinin de Türkiye’nin 2009-2010 dönemi Güvenlik Konseyi adaylığı kampanyası olduğunu belirten Dışişleri Bakanı, basın toplantısında Erdoğan-Bush görüşmesinde de önemli bir gündem maddesi olması beklenen PKK konusuna da değindi. Gül, ABD'li General Joseph Ralston'ın PKK ile mücadelede özel temsilci mi yoksa koordinator mü olarak atandığını soran bir gazeteciye, Türkiye'nin başlıkla değil, içerikle ilgilendiğini söyledi.

Gül ayrıca New York’ta bulunan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin son söylediklerine yanıt verdi. Talabani, komşu ülkeleri Irak'ın içişlerine karışmakla suçlayarak, bundan vazgeçilmesi çağrısında bulunmuştu. Talabani bunun yanı sıra sözkonusu durumun devam etmesi halinde "Irak'a yapılan gibi, o ülkelerde de sorun çıkmasına çalışacaklarını" söylemişti.

Abdullah Gül, New York’taki temaslarını Cuma günü tamamlayacak ve o gün New York’a gelmesi planlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile haftasonunda başkent Washington’a gidecek.

Elif Özmenek'in New York'tan geçtiği ayrıntılı haberi ve Abdullah Gül'ün açıklamalarını yukarıdaki Windows Media bağlantısından dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG