Erişilebilirlik

Irak'ta İntihar Saldırılarında Rekor Artış


Bağdat’ta Sunni’lerin gittiği bir caminin yakınında açılan ateş sonucu on kişi öldü, 11 kişi de yaralandı.

Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı. Irak’ın diğer kentlerinde de en az 13 kişi öldürüldü. Bunlar arasında Bağdat'ta öldürülen bir Iraklı subay ve Kerkük yakınındaki bir kontrol noktasında öldürülen Iraklı asker de bulunuyor.

Bu arada Amerikalı askeri sözcü General William Caldwell, bu hafta intihar saldırı sayısının rekor düzeye çıktığını açıkladı. General Caldwell rakam vermedi ve teröristlerle diğer militan grupların hükümeti gözden düşürmeye çalıştığını belirtti.

Amerikan ordusunun Irak’ın Bakuba kentinde giriştiği bir operasyonda 8 kişi öldürüldü. Açıklamaya göre Amerikan askerlerine ateş açılan bir bina, savaş uçakları tarafından bombalandı.

Askeri yetkililer, El Kaide militanlarının gizlendiği sanılan eve yapılan hava saldırısında, 4 terörist zanlısıyla 4 Iraklı sivil kadının öldürüldüğünü açıkladı. Direnişçi oldukları sanılan diğer iki kişiyle bir kadın da yaralandı. Askeri açıklamada, bu tür operasyonlar sırasında sivillere zarar gelmesini önlemek için büyük titizlik gösterildiği ancak teröristlerin kasıtla, kadın ve çocukları tehlikeye attıkları belirtildi.

Öte yandan İngiliz ve Irak kuvvetleri, Basra'da yeni bir güvenlik operasyonuna girişti. Operasyonun Basra polis teşkilatı içinde yolsuzluklara son vermeyi ve Irak'ın bu ikinci en büyük kentinde düzeni sağlamayı amaçladığı belirtildi.

Öte yandan Maryland Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Iraklılar’ın dörtte üçü, ülkedeki Amerikan askeri varlığının çatışmaları önlemek yerine tahrik ettiğini düşünüyor. Aynı araştırma Irak halkının ulusal güvenlik kuvvetlerine güveninin artmakta olduğunu da belirledi.

XS
SM
MD
LG