Erişilebilirlik

'Türkiye Irak'ın Bölgedeki En İyi Dostu'


Başkan Bush’un PKK’yla mücadele amacıyla atadığı özel temsilci Joseph Ralston, Türkiye’de basının kendisini ‘PKK koordinatörü’ olarak yansıtmasından rahatsızlık duyduğunu söyledi. PKK terör örgütüyle hiçbir şekilde görüşmeyeceğini belirten Ralston, dün Washington’da gazetecilere, Türkiye ve Irak’taki temasları hakkında bilgi verdi. Joseph Ralston, terör örgütünün silah bırakmasının ve şiddetten vazgeçmesinin, olumlu bir adım olarak nitelendirileceğini söyledi.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin, “PKK’nın ateşkes ilan edebileceği” yolundaki açıklamasını değerlendiren Ralston, ateşkesin ancak devletler arasında yapılabileceğinin altını çizdi. Yetkili, “ateşkes” sözcüğünü kullanarak, PKK’ya devlet statüsü vermek istemediğini kaydetti.

Türkiye ve Irak’taki temaslarının yararlı olduğunu söyleyen Joseph Ralston, geçmişte birlikte çalıştığı emekli Orgeneral Edip Başer’in, Türkiye’de PKK’yla mücadele özel temsilciliğine atanmasını iyi bir haber olarak değerlendirdi. Türkiye’deki temasları sırasında genelkurmay başkanı ve başbakanla görüştüğünü söyleyen Ralston, içişleri bakanlığı, emniyet müdürlüğü ve istihbarat birimlerinde de görüşmeler yaptığını belirtti. Emekli orgeneral, Irak’taki temasları sırasındaysa, devlet başkan yardımcısı, başbakan, savunma bakanı ve Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral George Casey’le biraraya geldiğini kaydetti. Irak’ın kuzeyinde Kürt Bölgesi lideri Mesut Barzani’yle görüşen Ralston, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’yle ise New York’ta biraraya geldi.

Amerika’ya dönüşünün ardından dün Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleriyle bir toplantı düzenlediğini ve atılması öngörülen adımları tartıştığını belirten Joseph Ralston, bu konuda bir de rapor hazırlayacağını söyledi.

Yetkili Irak’taki ziyareti sırasında, bu ülkenin topraklarının, PKK tarafından güvenli bölge olarak kullanmasının, kabul edilemez olduğu mesajını verdiğini belirtti. Joseph Ralston, böyle bir durumun Irak’ın çıkarına olmayacağını, Türkiye’nin, Irak’ın bölgede bulabileceği en büyük dost olduğunu söyledi.

Türkiye ve Irak arasındaki ekonomik çıkarların iki ülke için de kritik olduğunu vurgulayan Amerikalı yetkili, Türklerle Iraklıların hayat standartlarının yükseltilebilmesi için, terör ve şiddette son verilmesi ve mevcut ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünde çağrıda bulunduğunu kaydetti.

Amerikalı emekli orgeneral, Türkiye’de son dönemde özellikle turistik bölgelerde düzenlenen terör saldırılarının PKK’yla bağlantılı olduğuna dikkat çekti. Ralston, PKK’nın Irak’ta serbestçe hareket edebilmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi.

PKK’yla mücadele konusunda atılacak adımlar konusunda bilgi veren Joseph Ralston, Irak’taki PKK bürolarının da kapatılması gerektiğini ve bu konuyu Iraklı yetkililerin yanı sıra, Orgeneral Casey’le de görüştüğünü açıkladı. Ralston, bu büroların faaliyet göstermeye devam etmesi durumundaysa, Amerikan ordusunun bunları kapatma yetkisine sahip olduğunu ifade etti. Yapılacak çok şey olduğunu belirten Ralston, bu adımların hepsini şimdiden açıklamak istemediğini sözlerine ekledi.

Amerika genelkurmay eski başkan yardımcılarından Ralston, Türk medyasında PKK koordinatörü olarak tanımlanmasından dolayı rahatsızlığını da iletti.

Hiçbir şekilde terör örgütü temsilcileriyle görüşmeyeceğini vurgulayan Ralston, PKK’nın bir terör örgütü olduğunu, Amerika ve İngiltere’nin, hatta Avrupa Bilriği’nin PKK’yı bir terör örgütü olarak tanımladığını hatırlattı. Amerikalı yetkili kendisinin PKK’yla mücadele amacıyla görevlendirilen özel temsilci olduğunu, görevininse Türkiye, Irak ve Amerika arasında temaslar yürütmek olduğunu açıkladı. Ralston, PKK’yla mücadele için özel temsilci atanmasının nedeninin, Başkan Bush’un bu konuya önem vermesi olduğunu sözlerine ekledi.

Amerika’nın PKK'yla mücadele özel temsilcisi Joseph Ralston, önümüzdeki haftalarda yeni temaslarda bulunmak üzere Türkiye ve Irak’a geri dönecek.

XS
SM
MD
LG