Erişilebilirlik

26 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin Türkiye, İran ve Suriye’yi tehdit eden açıklamalarına yer veriyor. Talabani’nin NPR radyosuna verdiği demeci aktaran gazete, Kürt liderin “eğer komşu ülkeler içişlerimize karışmaya devam ederse, biz de o ülkelere sorun çıkartırız” dediğini yazıyor:

"Eğer yabancı ülkeler Irak’ta şiddeti desteklemeye devam ederse, Irak halkı da aynı biçimde cevap verir. O ülkelerdeki muhalefeti destekler ve tıpkı bize yaptıkları gibi onlara sorun çıkartır. Irak komşu ülkelerdeki muhalif güçleri destekleyebilir."

New York Times, Avrupa Komisyonu başkanı Jose Manuel Barosso’nun Romanya ve Bulgaristan’ın üyeliğinden sonra, Avrupa Birliği’nin genişlemeye değil reforma öncelik vermesi gerektiği yönündeki açıklamasını genişlemenin dondurulmasına yönelik bir çağrı olarak tanımlıyor. Dan Bilefsky imzalı haberde, başta Türkiye ve Hırvatistan olmak üzere, diğer ülkelerin üyeliklerinin bu çağrıdan olumsuz etkileneceği vurgulanıyor:

"Genişlemenin sağlayacağı faydalarla ilgili şüpheler, özellikle büyük bir Müslüman nüfusa sahip olan Türkiye’nin üyeliğinden kaygı duyan Fransa ve Hollanda’da Avrupa Anayasasına verilen hayır oylarının artmasına neden olmuştu. İngiltere’nin öncülük yaptığı ve Amerika’nın desteklediği bazı ülkeler, genişlemeye destek veriyor. Bu ülkeler, AB üyeliğinin Türkiye’de ceza yasasının yeniden düzenlenmesini, Hırvatistan’da savaş suçlularının yakalanmasını sağladığını belirtiyor. Ancak Fransa gibi ülkeler, genişlemenin Birliği hantallaştırarak işlemez hale getireceğini savunuyor."

USA Today geçen ay Londra’da ortaya çıkartılan terörist komplonun ardından uçaklarda uygulamaya konan yasakların gevşetilmesi kararını sağduyunun galip gelmesi olarak yorumluyor. Yapılan bilimsel ve teknik değerlendirmeler sonucunda bu kararın alındığını hatırlatan gazete, güvenlik önlemleriyle yolcuların huzuru arasında bir denge kurulması gerektiğini vurguluyor:

Uçaklar için asıl tehlike ruj, krem veya elde taşınan içecekler değildir. Havacılık yetkililerinin bunu fark etmesi ve gereken önlemi alması olumlu bir adımdır. Kongre üyelerinin ve güvenlik sorumlularının aynı yöntemi diğer önemli güvenlik önlemleri konusunda uygulamaması ise büyük bir talihsizliktir."

Christian Science Monitor Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref’in Afgan sınırı boyundaki aşiret liderleriyle yaptığı anlaşmanın terörle savaşı aksatabileceği uyarısında bulunuyor. David Montero imzalı haberde, Müşerref’in kendi iktidarını korumak için dincilere veridği tavizlerin Taleban militanlarına daha rahat hareket olanağı sağladığı belirtiliyor:

"Seçimler yaklaştıkça, Müşerref’in diğer partilerle arası bozulmaya başladı. Dinci gruplarla ilişkileri ise giderek iyileşiyor. Ancak bu ittifakın hem Pakistan hem de uluslararası toplum açısından potansiyel bir maliyeti var. Dincilerin Müşerref’in siyasi varlığını sürdürmesinde önemi arttıkça Devlet Başkanının Taleban’a karşı etkin politikalar izleme ihtimalinin de azaltmasından endişe ediliyor."

XS
SM
MD
LG