Erişilebilirlik

Babacan İtalya ve Finlandiya'ya Gidiyor


Ankara’da, Avrupa Parlamentosu’nda bu hafta oylanması beklenen Türkiye raporuna ilişkin endişeler sürerken, Başmüzakereci Ali Babacan önce İtalya’yı, hemen ardından da Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya’yı ziyaret etmeye hazırlanıyor.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan bu hafta İtalya ve Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya’ya seyahat etmeye hazırlanıyor. Babacan’ın ziyaretleri Avrupa Birliği Komisyonu’nun Kasım ayında açıklamaya hazırlandığı İlerleme Raporu öncesi ve Avrupa’dan gelen Kıbrıs ile ilgili olası tren kazası uyarıları sırasında gerçekleşmesi nedeniyle büyük önem taşıyor.

Babacan, ilk durağı olan Roma'da Çarşamba akşamı Morgan Stanley konferansının akşam yemeğine katılacak , perşembe günü ise İtalya Başbakanı Romano Prodi, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema ve Avrupa Birliği İşleri ve Dış Ticaretten Sorumlu Bakan Emma Bonino ile görüşecek. Babacan, Roma'daki temasları çerçevesinde parlamenterler ve iş adamlarıyla bir araya gelecek, basın kuruluşlarına mülakat verecek ve İtalyan devlet televizyonu RAI'de Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili bir söyleşiye katılacak.

Başmüzakereci, Roma'daki temaslarını tamamlamasının ardından perşembe akşamı Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı yürüten Finlandiya'nın başkenti Helsinki'ye hareket edecek. Helsinki'deki görüşmeleri çerçevesinde Babacan’ın, Cuma günü Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen ve Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile bir araya gelmesi öngörülüyor.Babacan, Helsinki'de Finlandiya'nın AB İşlerinden Sorumlu Başbakanlık Genel Sekreteri Jori Luako ile de öğle yemeği yiyecek.

Babacan'a yakın kaynaklar, Prodi'nin göreve başladıktan sonra, Vanhanen'in de Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı Finlandiya'nın devralmasının ardından ilk kez Türkiye'den bir bakanla bir araya geleceklerine dikkat çektiler. Görüşmelerde Babacan’ın İlerleme Raporu’nda Türkiye’ye adil davranılması gerektiği görüşünü aktaracağı ve Kıbrıs konusunda bir tren kazasının önlenmesi sorumluluğunun Türkiye’de değil Avrupa Birliği’nde olduğu mesajını vereceği belirtildi. Bu arada Finlandiya’nın Kıbrıs sorununda yıl sonunda bir krizi önlemek amacıyla ortaya attığı öneriler kapalı kapılar ardında ele alınmaya devam ediliyor.

Bu arada Hakkari dün ilginç görüntülere sahne oldu. Hakkari Dağ ve Komando Tugayı'nda görevli yaklaşık 500 sivil giyimli askerler, eş ve çocuklarıyla birlikte Hakkari'nin cadde ve sokaklarındaki çöpleri temizledi. Tugay Komutanı Tuğgeneral Azmi Utku Cinek'in de katıldığı etkinlik sırasında Hakkari belediyesi sloganlarla ve dövizlerle protesto edildi. 'Belediye bölücülük yapma işini yap' pankartı dikkat çekti. Çöp toplama kampanyası belediye binasının önünde son buldurken Hakkari Belediye Başkanı Demokratik Toplum Partili, Metin Tekçe çöp toplama kampanyasının provokasyon olduğunu iddia etti. Tekçe, “Hakkari'de böyle bir sorun yok. Bir tugay yetkilisinin, bir askerin bu davranışta bulunması çocukçadır. Hakkari'de geçtiğimiz sene oynanan oyunların bir devamı olarak değerlendiriyorum” dedi.

XS
SM
MD
LG