Erişilebilirlik

Venezüella ABD'nin Özrünü Kabul Etmiyor


Venezüella dışişleri bakanı Cumartesi günü New York havaalanında polis tarafından gözaltına alınmasıyla ilgili olay hakkında, Amerika’nın özrünü kabul etmedi.

Amerika dışişleri bakanlığı, olaydan derin üzüntü duyulduğunu belirtmiş ve hem bakandan, hem de Venezüella hükümetinden özür dilemişti.

Amerika iç güvenlik bakanlığı da, Venezüellalı bakanın havaalanında kötü muamele gördüğü iddiasını destekleyecek kanıt bulunmadığını bildirdi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro’nun, Cumartesi akşamı ülkesine dönmek için gittiği New York JFK Havalimanı’nda, polis tarafından gözaltına alınması Birleşmiş Milletler kulislerinde şok etkisi yarattı.

Maduro, BM Genel Kurul toplantıları için geldiği ABD’den ayrılırken, havalimanında sıkı bir güvenlik aramasından geçirildi.

Bir saatten fazla gözaltına alınan Dışişleri Bakanı’na, yönetilen suçlama ise Venezuela’da 4 Şubat 1992’de, dönemin devlet başkanı Carlos Andres Perez’e karşı düzenlenen başarısız darbe girişiminde terrorist eyleme katılması.

Diplomatik pasaport taşıdığını söylemesine rağmen, üstündeki kıyafetleri çıkartması istenen Nicolas Maduro’ya Amerikalı yetkililer tarafından kelepçelenme tehdinde de bulunduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise, “ABD hükümeti, New York’ta meydana gelen bu üzücü olaydan ötürü Dışişleri Bakanı Maduro’dan ve Venezuela Hükümetinden özür diledi” dendi.

Birçok siyasi gözlemci yaşanan bu olayı BM Genel Kurulu’nun 61. dönem açılış konuşmalarındaki söz duellosunun sonucu olarak yorumluyor.

Genel Kurul açılış konuşmalarından birini yapan Başkan George Bush, dünyanın teröre başvuran radikallerle barış yanlısı ılımlılar arasında devam eden ideolojik bir mücadele içinde olduğunu söylerken, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez çıktığı kürsüden ABD Başkanı George Bush için "şeytan" ve "despot" gibi sert ifadeler kullanmıştı.

BM Genel Kurulu sırasında Chavez aynı zamanda Tahran yönetiminin nükleer faaliyetlerine kuvvetle destek vermiş, ve Washington yönetimini de İran’a saldırmaları halinde Amerika'ya petrol sevkini durdurmakla tehdit etmişti.

New York’a gelmeden önce de Chavez, İran Cumhurbaşkanı'nı Küba'daki Bağlantısızlar Konferansı’nın ardından Venezuella’da ağırlamıştı. İki lider, toplam 29 ikili anlaşma imzalayarak ülkeleri arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliğini geliştirme kararı almıştı.

1950'lerde Venezuela da Latin Amerika'nın nükleer araştırma tesislerine sahip olan ilk ülkesiydi; ancak askeri diktatörlük daha sonra mali kaynak bulunamadığından bu tesisleri kapatmıştı. Siyasi gözlemciler Caracas ve Tahran yönetimlerinin yakınlaşmasından Venezuella’da da yine nükleer araştırma tesislerine yönelme olabileceği tahmininde bulunuyorlar.

Chavez, Dışişleri Bakanı Maduro’nun da gözaltına alınmasından önce Başkan Bush'un kendisini öldürtmeye çalışabileceğini söylemişti. New York dönüşünde bu açıklamayı yapan Venezuella Başkanı, bazı arkadaşlarının Bush’a “şeytan” dediği için hakkında ölüm fermanı verildiğine ilişkin endişelerini kendisine ilettiklerini belirtmişti.

XS
SM
MD
LG