Erişilebilirlik

Şafak'ın Beraatine Olumlu Tepkiler Sürüyor


Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazar Elif Şafak’ın beraatını memnuniyetle karşıladıkları yönündeki açıklamasını olumlu karşıladı. Örgütün bu konuda yayınladığı bildiri, binin üzerinde Amerikan yatırım şirketlerine danışmanlık veren IFEX şirketi tarafından, müşterilerine yollandı.

'Baba ve Piç' adlı kitabında 'Türklüğü aşağıladığı' iddiasıyla yargılanan yazar Elif Şafak’ın beraat ettiği dava, uluslararası örgütler tarafından yakından izlenmişti. Şafak’ın bir çok yazar ve aydın hakkında dava açılmasına neden olan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301'inci maddesinden yargılanması ise Türkiye’de ifade özgürlüğü konusunu dünya kamuoyunun gündemine bir kez daha getirmişti.

Davanın, Şafak'ın beraatıyla sonuçlanmasının ardından ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu karardan memnuniyet duyduğunu söylemişti. Erdoğan, ayrıca 301. madde konusunda ise "İktidarıyla muhalefetiyle tekrar oturulur konuşulur. Çünkü bu tür kanunlar kalıcı olan şeyler değil" demişti.

Davayı yakından takip eden, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ise, bu hafta başında Başbakan Erdoğan’ın sözlerini Türkiye’de ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması açısından önemli bulduğunu belirten bir basın duyurusu yayınladı.

Sözkonusu duyuru dünya finans çevrelerinin kalbi New York’ta da büyük ilgi uyandırdı. Binin üzerinde Amerikan yatırım şirketlerine danışmanlık veren IFEX şirketi müşterilerine yolladığı raporla, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün açıklamasını Türkiye adına olumlu bir gelişme olarak duyurdu. Son zamanlarda Türkiye’de AB süreciyle ilgili reformların yavaşladığı yönündeki kaygı Amerikalı yatırımcılar arasında endişe yaratıyordu.

BM 61. Genel Kurulu için New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise geride bıraktığımız hafta içinde Avrupa Birliği’nin Genişlemeden sorumlu Komiseri Olli Rehn ile görüşmüştü. Rehn, bu toplantıda 8 Kasım’da açıklanacak AB ilerleme raporunda özellikle ifade özgürlüğü ve azınlıkların dini hakları önemli bir yer tutacağını da vurgulamıştı. Dolayısıyla Amerikan finans çevreleri Türkiye’nin reform sürecini ve bu süreçte de Türkiye ile AB arasında sert rüzgarlar estirebilecek ifade özgürlüğü konusunu yakından izlemeye devam ediyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bugün New York’ta Dış Politika Derneği adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yapacak. Siyasi gözlemciler, ifade özgürlüğü konusunun burada da Gül’e sorulacağını tahmin ediyorlar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG