Erişilebilirlik

Türkiye Raporu Son Kez AB Gündeminde


Hollandalı Hıristiyan Demokrat parlamenter Camiel Eurlings tarafından hazırlanan Türkiye raporu yarın Avrupa Parlamentosu’nun Strasbourg’da düzenlenecek genel kurul oturumunda masaya yatırılacak. Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda, verilen 343 değişiklik önergesiyle Ankara’yı çok rahatsız eden bir boyut kazanan rapora nihai hali bu toplantıda verilecek.

Rapora bu kez de 79 değişiklik önergesi verildi. Ancak bu kez durum ilkinden oldukça farklı çünkü bu önergelerin amacını Türkiye’ye yönelik ifadelerin yumuşatılması oluşturuyor.

Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grupların da Türkiye raporuna yönelik olarak izleyecekleri tavır netleşmiş durumda. Eurlings’in de dahil olduğu Hristiyan Demokratlar rapora destek veriyorlar. Her ne kadar grup içinde Türkiye konusunda bir konsensüs bulunmasa da çoğunluğun, raporun son halini kendisi de beğenmeyen Eurlings’in, metnin orijinaline dönmeye yönelik çağrılarını izlemesi bekleniyor.

Sosyalist Grup raporu sorunlu olarak görüyor. Özellikle “soykırım” konusunun ön şart olarak kabul edilmesi grubu rahatsız ediyor. Sosyalistler, raporun tonunu yumuşatma amaçlı çok sayıda değişiklik önergesi verdiler. Bu önergelerin kabul görmemesi halinde grup olarak rapora ret oyu kullanılacak.

Liberal Grup, Türkiye’ye yönelik ılımlı tavrını rapor için de koruyor. Rapora bu gruptan da değişiklik önergeleri verildi. Liberaller de raporun yumuşatılması girişimlerine destek verecekler. “Soykırım” konusunun ön şart olarak gösterilmesine karşı çkenen bir başka grup da Yeşiller. Özellikle Avrupa Birliği – Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Joost Lagendijk ile Alman parlamenter Cem Özdemir, raporun değişmesi için yoğun çaba harcıyorlar. Bu ikilinin verdikleri değişiklik önergesi sayısı 23.

Raporu hazırlayan Eurlings’in raporun son halinin içine sinmediğini belirtmesi, “soykırım” konusun ön şart olamayacağını net bir şekilde ortaya koyması ve diğer gruplardan gelen destek, bu maddenin metinden çıkarılması ihtimalini yükseltti. Soykırım iddialarıyla ilgili paragrafa iliştirilen Pontus ve Süryanilerle ilgili ifadelerin de metinden çıkarılması gündemde.

İlk kez bir Avrupa Birliği belgesinde yer alan türban konusunun ise metinde kalması öngörülüyor. Türkiye adına temasta bulunan AKP milletvekillerinin ifadenin metinde kalmasına yönelik telkinleri de bunda etkili oldu. Eurlings’in bu konuda verdiği mesaj ise “Türban sorunu Türkiye’nin konusu. Neyi yasaklayıp yasaklamayacağına Türkiye karar verecek. Bu konuda bizim söyleyeceğimiz bir şey yok çünkü Avrupa’da ortak bir yaklaşım yok. Burada sadece sorunun uzlaşıyla çözülmesi yönündeki umudumuzu dile getiriyoruz” şekilnde.

Rapor, Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in de katılacağı oturumda 732 Avrupa Parlamentosu üyesi tarafından masaya yatırılacak. Rapora yönelik oylama ise Çarşamba günü öğle saatlerinde gerçekleştirilecek.

XS
SM
MD
LG