Erişilebilirlik

Alman Savaş Gemileri Lübnan Yolunda


Lübnan kıyılarında devriye gezerek Hizbullah’a yeni silah gönderilmesini önlemeye çalışacak Alman savaş gemileri geçen Perşembe günü yola çıktı. Ancak konu Almanya’da ve Ortadoğu’da beraberinde tartışmaları da getirdi.

Başbakan Angela Merkel için Lübnan’da Alman askerlerinin konuşlandırılması "tarihi bir karar ve tarihi bir misyon"... Başbakan Deniz kuvvetlerine bağlı 2 bin 400 askerden oluşan birliklerin bölgeye sevkini bu sözlerle tanımlıyor.

Federal Meclis’te Alman askerlerinin Lübnan’da görev yapmasına dair karar tasarısının, yapılan oylamada büyük bir çoğunlukla kabul edilmesinden sonra, Kosova, Bosna, Afganistan ve Kongo’dan sonra şimdi Lübnan’la birlikte Almanya dışındaki Alman askeri sayısı 10 bine ulaşacak. Lübnan’a iki hafta içinde varacak ve toplam altı savaş gemisinden oluşan Alman filosu Hizbullah örgütüne deniz üzerinden silah sevkiyatını engellemek için çalışacak.

İkinci Dünya Savaşı’ndan beri ilk kez Ortadoğu’ya silahlı Alman askerlerinin gidecek olması hem Almanya’da hem de bölgede tartışmalara neden oluyor ve yeryer de hoş karşılanmıyor.

Alman askerlerinin bölgede konuşlanmasına karşı çıkanların seslerin yükselmesine Başbakan Merkel’in sözleri neden oldu gibi gözüküyor. Merkel her ne kadar Lübnan’a yönelik sıcak mesajlar yollasa da, "Öncelikli olarak İsrail’in güvenligini sağlamak istiyoruz," sözleri ile huzursuzluk yaratıyor. Liberal Parti FDP’nin başkanı Westerwelle Almanya’nın tarihi sorumluluklarından dolayı İsrail devletine karşı tarafsız olamayacağını ve örneğin gerekse bile bir Alman askerinin İsrailli bir askere karşı kuvvet kullanamayacağını savundu.

Lübnan sularını kontrol edecek Alman gemilerinde Lübnanlı subayların bulunacak olması bile operasyonu eleştirenleri ikna edemiyor. Nitekim Sol Parti Hizbullah’ın silahlarını denizden değil, karayolundan Lübnan’a soktuğunu ve hükümetin gerçek dışı bir gerekçeyle askerleri konuşlandırdığını iddaa ediyor.

Lübnan İçişleri Bakanı Ahmet Fatfat ise "Merkel’in söylediklerinin Birleşmiş Milletler kararıyla bir ilgisi yok, onlar buraya İsrail’i korumak için değil, 1701 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını uygulamak için geliyorlar," diyor.

Hükümetin ortağı SPD milletvekillerinden Lale Akgün Merkel’in sözlerinin yanlış anlaşıldığı görüşünde.

Sol Parti Federal Meclis üyesi Hakkı Keskin ise diğer ülkelere göre Almanya’nın Lübnan sorununa angaje olmasını hata olarak tanımlıyor.

Alman Donanmasına bağlı birliğin bir yıl boyunca bölgede kalması planlanıyor. Operasyonun Alman bütçesine maliyeti ise 193 milyon Euro.

Cem Dalaman'ın haberiyle birlikte Lale Akgün ve Hakkı Keskin'le yapılan söyleşileri yukarıdaki Windows Media bağlantısından dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG