Erişilebilirlik

'Irak Savaşı Terörü Körüklüyor'


Amerikan devletine bağlı istihbarat kuruluşlarının, Irak'taki savaşın yeni nesil radikal İslamcılar için ilham kaynağı olduğu ve dünya çapında terör tehdidini körüklediği sonucuna vardıkları bildiriliyor.

Ceşitli Amerikan gazetelerinde çıkan haberlere göre, Ulusal İstihbarat Tahminleri adlı bir raporda Irak'ta devam eden Amerikan işgalinin, radikal Müslüman grupların terör eylemlerine girişmelerinde ve bu amaçla örgütlenmelerinde önemli rol oynadığı belirtiliyor. Haberlere göre, raporda, bu gruplar arasındaki tek ortak bağın, Batı aleyhtarlığı olduğu da kaydediliyor.

Raporu ilk kez duyuran New York Times gazetesi, raporu okuyan Amerikalı yetkili ve uzmanlara dayanarak, artan radikal İslamcılığın El Kaide grubundan ilham aldığını ancak bu grupla doğrudan bağları olmadığını bildiriyor.

Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Grubu Lideri Senatör Bill Frist, ABC Televizyonu'nda yayınlanan röportajda raporun kendisine verilmediğini söyledi. Ancak Frist, Amerikan halkının, terörle savaşın Amerika'da ve dış ülkelerde devam etmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Raporda Irak'ta savaşan yabancı militanların kendi ülkelerine döndükten sonra iç çatışmaları körükleyip radikal ideolojik hareketlere girişebilecekleri belirtiliyor. Rapora göre, İnternet, Cihad ideolojisinin yayılmasında önemli rol oynuyor ve Afganistan gibi ülkelerde barınma olanağı bulamayan militanlar tarafından giderek artan bir şekilde kullanılıyor.

Ulusal İstihbarat Tahminleri başlıklı gizli rapor, küresel terörizm sorunu konusunda Irak savaşının başındanberi hazırlanan ilk geniş kapsamlı değerlendirmeyi içeriyor. Amerika'daki, sivil ve askeri 16 ayrı istihbarat kurumunun ortak görüşlerini yansıttığı bildirilen raporun Nisan ayında hazırlandığı ancak son günlerde medyaya sızdırıldığı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG