Erişilebilirlik

El Kadı'ya Yaklaşım Hayal Kırıklığı Yarattı


Türk hükümetinin, Birleşmiş Milletlerin teröre destek verenler listesinde yer alan Suudi işadamı Yasin El Kadı’ya ilişkin yaklaşımı, Washington’da “hayal kırıklığı” yarattı. Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesinin beklendiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “kefil olurum” diyerek sahip çıktığı, Suudi işadamı Yasin El Kadı ile ilgili politikası, Ankara-Washington gündeminin ilk sırasına yerleşti.

Birleşmiş Milletlerin “Küresel terörü destekleyenler” listesinde yer alan El Kadı’nın, Bakanlar Kurulu'nca alınan "mal varlığının dondurulması" kararı, Danıştay'da açılan dava sonucunda kaldırılmıştı. Bunun ardından önce Başbakanlık, ardından da Dışişleri Bakanlığı Danıştay’a itirazda bulunmuşlardı. Ancak geçtiğimiz günlerde Başbakanlık ve ardından Dışişleri Bakanlığı’nın itirazlarını geri çekmesi, Amerikan Yönetimi’nde soru işaretlerine neden oldu.

Washington Yönetimi’nin, Türk Hükümeti’ne küresel terörizme destek veren El Kadı'nın Türkiye’de her türlü finansal faaliyette bulunma imkânına sahip olmasından ve Danıştay kararını temyize götürme hakkından feragat edilmiş olunmasından 'büyük rahatsızlık' duyduğunu ilettiği öğrenildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da, Büyükelçilik Rezidansında verilen bir resepsiyonda Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin Güvenlik Konseyi kararlarını uygulamakla yükümlü olduklarını hatırlattı. Wilson, Türkiye’nin tutumunu anlamakta zorlandıklarını söylerken Birleşmiş Milletlerin terör listesinden çıkmanın bir prosedürü olduğunu ancak varolan bir liste ve kararın uygulanmamasının sözkonusu olamayacağını açıkladı. Büyükelçi Wilson, “BM'ye üye tüm ülkelerden bu yükümlülüklerini yerine getirmelerini bekleriz” diye konuştu.

Bu gelişmelerin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile gerçekleştirdiği görüşmeye nasıl yansıdığı merak konusu. Konunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başkan Bush ile görüşmesinde gündeme gelebileceği belirtilirken Amerikalı bir yetkili, “Bu konuya Amerika en üst düzeyde önem veriyor” görüşünü aktardı.


XS
SM
MD
LG