Erişilebilirlik

Vatikan'dan Büyükelçilere Davet


Papa Benedict, Müslüman ülkelerin büyükelçilerini Pazartesi günü Vatikan’a davet etti.

Amerika’nın Sesi Roma muhabiri Sabina Castelfranco, Papa’nın İslam’la ilgili sözlerinin yarattığı tepkiden sonra Müslüman liderlerle yeni bir diyalog başlatmaya çalıştığını bildiriyor.

Papa Benedict Vatikan’da temsil edilen Müslüman ülkelerin büyükelçilerini gelecek hafta yazlık konutunda ağırlayacak. Papa, bu yolla geçen hafta Almanya’da yaptığı ve Müslümanları inciten konuşmasının olumsuz etkilerini azaltmaya çalışıyor. Toplantıya İtalya’daki Müslüman liderlerin de katılması bekleniyor.

Bu arada, dünya çapında Vatikan’ı temsil eden diplomatlara Müslüman ülkelerin liderleriyle biraraya gelmeleri ve Papa’nın konu ile ilgili görüşlerini ve protestolara konu olan konuşmanın tam metnini iletmeleri talimatı verildi. Papa Benedict, bir Bizans imparatorundan yaptığı ve Hazreti Muhammed’in öğretilerini şeytanca ve insanlık dışı olarak tanımlayan alıntının yanlış anlamaya açık olduğunu kabul etti.

Papa, “Alıntıya din ve şiddeti kattım. Ne yazık ki bu yanlış anlaşıldı. Bizans imparatorunun sözlerini kendi görüşüm gibi anlatmayı amaçlamamıştım.” dedi.

Almanya’dan Vatikan’a dönüşünden bu yana Papa, Müslümanları incitmeyi amaçlamadığını ve eleştiriye konu olan sözlerin kendi görüşünü yansıtmadığını defalarca yineledi. Papa, sözlerin yarattığı tepkiden üzüntü ve İslam’a derin saygı duyduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG