Erişilebilirlik

Terör Zanlılarının Yargılanmasında Uzlaşıldı


Bush Yönetimi ve Cumhuriyetçi Partili Senatörler, terör zanlılarının sorgulanma ve hapsedilme koşullarını belirleyen yasa tasarısı üzerinde anlaşmaya vardı.

Anlaşmayı memnunlukla karşılayan Başkan Bush, terör zanlılarını yargılamak üzere özel askeri komisyonların kurulacağını söyledi. Ayrıntıları tamamen açıklanmayan yasa tasarısının, Kongre’nin iki kanadı tarafından da onaylanması gerekiyor.

Cumhuriyetçi Partili bir grup Senatör, Beyaz Saray tarafından hazırlanan tasarıyı orijinal haliyle reddetmişti. Bu senatörlerden John McCain, varılan uzlaşmanın, Cenevre Sözleşmeleri ruhuna uyduğunu söyledi. Senatör McCain, Vietnam’da savaştığı sırada esir düşmüş ve işkence görmüştü.

Başkan Bush, tasarının, ara seçimlere hazırlanan Kongre’de gelecek hafta yasalaşıp, imza için önüne gelmesini umduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Beyaz Saray tarafından sunulan orijinal tasarının uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiğini savunmuştu. Eski Başkan Clinton da radyoya yaptığı açıklamada, baskı altında elde edilen ifadenin güvenilir olmadığını söylemiş, tasarının orijinal haliyle kabul edilmesi durumunda, başka ülkelere de Amerikan askerlerine kötü muamele fırsatı vereceğini savunmuştu.

XS
SM
MD
LG