Erişilebilirlik

19 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Irak hükümetinin PKK’nın ülke çapındaki bütün faaliyetlerine yasak getirdiğini yazıyor. Richard Oppel ve Razzak El Seydi imzalı haberde, Sünnilerin muhalefetine rağmen , Iraklı Kürtlerle Şiilerin, federal yönetim konusunda uzlaşmak üzere olduğu da belirtiliyor:

"Irak hükümeti Pazartesi günü, PKK’nın bürolarını kapatma kararı aldığını açıkladı. Irak’ın İran ve Türkiye sınırındaki dağlık bölgede barınan PKK militanları, bağımsız bir Kürdistan istiyor. PKK’nın Türkiye’de düzenlediği terör saldırıları nedeniyle Irak hükümeti PKK’ya karşı harekete geçmesi için baskı altındaydı. Ancak Bağdat’taki üst düzey bir Kürt yetkili, alınan karar sonrasında, Kürt Peşmergelerin PKK’ya karşı harekete geçmesinin gündeme geleceğinden ciddi biçimde şüphe duyduğunu söyledi."

Christian Science Monitor Papa Benedict’in Hazreti Muhammet’le ilgili açıklamalarına gösterilen tepkinin, karikatür krizine kıyasla daha makul bir düzeyde kaldığını yazıyor. Hıristiyanlarla Müslümanlar arasında diyaloga büyük bir ihtiyaç duyulan bir dönemde, tarafların daha akılcı davranması gerektiğini vurgulayan gazete, Papa’nın Türkiye gezisinin ortamı yumuşatmak için bir fırsat olabileceği görüşüne yer veriyor:

"Eğer Türk liderler, Papa’nın ziyaretinin iptal edilmesi yönündeki baskılara direnebilirse, Papa ziyaret esnasında karşılıklı saygı ve barış mesajı verebilir. Müslüman ülkelerin liderleri, dini söylemlerin dozunu azaltmalı, Bush yönetimi de İslamcı faşistler gibi laflar etmekten kaçınmalıdır. Hristiyanlarla Müslümanlar, birbirlerini anlama konusunda daha başarılı olabilirler ve olmalıdırlar."

Boston Globe da Papa’nın özür dilediğini hatırlatıyor ve bunun bir diyalog başlatmak için yeterli olduğu yorumunda bulunuyor. Papa’nın Türkiye ziyareti sırasında Rum Ortodoks Kilisesi Patriği Bartholomew ile görüşeceğini kaydeden gazete, Bartholomew’un Heybeliada Ruhban okulunun açılması konusundaki talebini hatırlatıyor:

"Her iki tarafta da ılımlı kesimler ilişkilerin düzelmesi için harekete geçmelidir. Vatikan bu amaca yönelik bir diplomatik kampanya yürütüyor. Türkiye de, Papa’nın ziyaretine izin verir ve Patrikhane’nin taleplerini dinlerse, Müslümanlar ile Hıristiyanların hem eski hem de yeni düşmanlıkları aşmaya başladığını göstermiş olur."

Sudan’ın Darfur bölgesinde soykırım yaşandığını yazan Washington Post, uluslararası toplumun etkin önlem almasına engel olduğu gerekçesiyle Çin’i sert biçimde eleştiriyor. Bölgedeki Afrika Birliği askerlerinin soykırımı önlemekte yetersiz kaldığını yazan gazete, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Darfur’a gönderilmesi için, Çin’i Sudan hükümetine destek vermekten vazgeçmeye çağırıyor:

"Afrika Birliği artık önemini kaybetmiştir. Sorumluluk sahibi hiçbir ülke, gerçek bir barış gücünün alternatifi olarak Afrika Birliği’nin görev süresinin uzatılmasını kabul edemez. Bu noktada sorulması gereken soru, Çin’in sorumluluk sahibi bir ülke olup olmadığıdır."

XS
SM
MD
LG