Erişilebilirlik

'Irak'ta Asker Sayısı Azaltılmayacak'


Amerika’nın Merkez Kuvvetleri Komutanı, Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısında 2007 yılı yazına kadar indirim olmayacağını açıkladı.

Orgeneral John Abizaid, 140 bin kişilik Amerikan kuvvetinin mevcut düzeyde korunmasını “basiretli” bir karar olarak niteledi.

Ancak geçmişte bazı komutanlar bu yıldan itibaren Irak’taki asker sayısının azaltılmaya başlanabileceğini söylemişti.

Merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşlarından Center for Amerikan Progress’in uzmanlarından Nico Pitney, Orgeneral Abizaid’in anlattıklarının Bush Yönetimi’nin önündeki zorlukları gösterdiğini söyledi: “Bence Abizaid’in açıklaması son derece önemli. Üst düzey komutanların önceki açıklamalarından farklı. Birkaç ay önce, yıl sonunda Irak’ta 100-110 bin Amerikan askerinin kalacağını söylüyorlardı. Şimdi bu sayı 140 bin ve daha da artabilir. Irak’tan gelen haberler umulduğu gibi değil.”

Pitney, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin istikrar sağlayarak önemli bir görevi yerine getirdiğini ve artık saldırıların ana hedefi olmadığını savunuyor: “Sanıyorum Amerikan askerlerini doğrudan hedef almayan bir şiddet görüyoruz. Çatışmalar mezhepler arasında... Ve bu sorun Amerikan askerlerince çözülmeyecek.”

Pitney ayrıca, Amerikalı liderlerinin dikkatini Irak’ın dışında Afganistan’a da yöneltmesi gerektiğini belirtiyor. Uzman, bu ülkede Taleban’ın güçlenmekte olduğuna dikkati çekiyor. Pitney, Amerika’nın Irak’taki asker sayısını azaltarak, ileride doğabilecek sorunlara daha iyi müdahale edebilir hale geleceğini savunuyor.

Bu arada, Irak’ta son haftalarda şiddet olaylarında büyük artış gözleniyor.

Bağdat’ın güney mahallelerinde açılan havan ateşi sonucu en az 10 kişi öldü, yaklaşık 20 kişi yaralandı. Çeşitli çatışmalarda 3 Amerikan askerinin daha öldüğü açıklandı.

XS
SM
MD
LG