Erişilebilirlik

'Irak İç Savaşa Sürüklenebilir'


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Irak’taki şiddetin bu şekilde sürmesi halinde ülkenin iç savaşa sürüklenebileceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler’de Irak konulu oturumda konuşan Annan, Irak halkının demokrasi istediğini gösterdiğini ancak şiddetin her gün devam ettiğini vurguladı. Genel Sekreter, Irak’ın hala içinde bulunduğu durumdan kurtulabileceğini, bu ülkenin liderlerine ve uluslararası kamuoyuna büyük görev düştüğünü kaydetti.

“Irak halkı ve liderleri bir dönüm noktasındadır. Eğer liderler tüm Irak halkının çıkarlarını gözetebilirse, barış ve refaha ulaşılabilir. Ancak mevcut durum daha da devam ederse, Irak’ın bir iç savaşla bölünmesi tehlikesi mevcuttur.”

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, devam eden şiddete rağmen, Bağdat’ın güvenliği için uyguladıkları ve Amerika’nın da desteklediği planın işlediğine ilişkin işaretler olduğunu öne sürdü. Talabani, direnişçilerin güvenlik kuvvetlerinin içine sızmasının büyük güçlük yarattığını da söyledi.

Celal Talabani, komşularıyla iyi ilişkiler kurmanın Irak’ın çıkarına olduğunu belirtti. Talabani Irak’ın topraklarını hiçbir komşusunun aleyhine kullandırmayacağını, diğer taraftan iç işlerine de müdahale ettirmeyeceğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG