Erişilebilirlik

Berlin Eyalet Seçimleri Sol İttifakta Kaldı


Almanya’nın iki eyaletinde yapılan seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) birinci olurken, muhafazakar Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) hem Berlin’de hem de Mecklenburg Vorpommern’de beklediğinin altında oy alarak bir hayal kırıklığı yaşadı.

Her iki eyaletde aşırı sağın aldığı oylar ise şaşkınlık yarattı. Beş yıldır Berlin’de başbakanlık görevini sürdüren SPDli Klaus Wowereit ve partisi, oyların yüzde 32'sini almayı başarırken, CDU yüzde 22’de kaldı.

Gündemine göçmenler politikasını alarak seçim kampanyası yürüten Yeşiller oyların yüzde 14’ünü kazanırken, Sol parti PDS, oyların yüzde 13,4 ’ünü alarak yüzde 8 toplayan liberal Hür Demokrat Parti'yi (FDP) geride bıraktı.

Hiçbir partinin tek başına hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşamamasından sonra halen eyalet hükümetinde bulunan SPD – Sol Parti koalisyonunun devam etmesi bekleniyor.

Başbakan Wowereit alınan iyi sonucun, seçmenin politikalarını desteklediğini gösterdiği belirterek, koalisyona Yeşiller’in de iştirak etme olasılığını vurguladı. Bu arada Eyalet Parlamentosu'na kaç Türk kökenli milletvekilinin girebildiği ise şu ana kadar kesinleşmedi, uzmanlar 32 adaydan yedisinin girmesini çok yakın bir ihtimal olarak niteliyorlar.

60 bini Türk kökenli 2,5 milyon seçmenden sadece yüzde 58 ’nin oy hakkını kullanması dikkati çekerken, Berlin’in toplam üç ilçesinde, aşırı sağcı ve ırkçı NPD partisinin belediye encümenliklerini ele geçirmesi, ayrıca eyalet düzeyinde de yüzde 3 oy toplaması özellikle yabancı kökenlileri huzursuz etti.

Öte yandan bugün seçim yapılan bir diğer eyalet olan Baltık Denizi kıyısındaki Mecklenburg-Vorpommern’de ise aşırı sağ tam anlamıyla oy patlaması yaptı. Sosyal Demokratlar oyların yüzde 29’unu kazanarak önümüzdeki beş yılda eyaletin politikalarını belirleyebilecek konuma gelirken, eskiden Doğu Almanya'ya bağlı olan Mecklenburg-Vorpommern’de NPD’nin oyların yüzde 7’sini kazanması Almanya için 'deprem' olarak nitelendi. Seçmenlerin sadece yarısının sandığa gittiği eyalette‚ 'Türkler evlerine, Alman işyerleri Almanlara, Müslümanlar defolun’ gibi söylemlerle oy toplayan NPD’nin, Saksonya eyaletindeki benzer başarısından sonra gelen bu oran daha seçimin hemen ardından, partinin yasaklanmasını gündeme getirdi.

Daha önce kapatılmak istenen NPD’nin Anayasa Koruma Mahkemesi’nden dönen yasaklama kararından sonra yaşanılan bu oy patlaması, Almanya’nın gündemini önümüzdeki günlerde belirleyeceğe benziyor.

Mecklenburg Vorpommern, Almanya’nın en fakir ve işşizlik oranı da en yüksek eyaleti. Başbakan Merkel’in memleketi olan eyalette yaşıyan Türk sayısı ise 2 bin civarında.

Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'ın haberini yukarıdaki Windows Media bağlantısı üzerinden dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG