Erişilebilirlik

'Erdoğan'ın ABD Ziyareti Kritik Önem Taşıyor'


Birçok siyasi gözlemci Türkiye ile Bush yönetimi arasında artık eski “bahar havası”nın yaşanmadığı görüşünü savunuyor ve iki ülkenin stratejik ortaklıkları için Başbakan Erdoğan’ın 2 Ekim’deki Washington ziyaretinin “kritik” olduğunu söylüyor. Böylesi önemli bir toplantı öncesinde Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen Amerikan iş dünyasının nabzını tuttu.

Tüzmen, Başbakan’ın Washington ziyaretinin iş dünyası tarafından da ilgiyle beklendiğini söyledi.

Tüzmen, “Son iki sene içerisinde iki ülke, dış politikalarında inişler çıkışlar yaşadı. Ülkelerin birbirlerini yanlış anlamamasın sağlanması, ileriye dönük politikaların tespiti ve ticaret hacminin artırılabilmesi için ülke liderlerinin bir araya gelmesi son derece önemli” dedi.

Tüzmen, bir haftalık ziyareti boyunca Wall Street Journal, Forbes ve Fortune Magazine gibi finans çevrelerine yakınlığıyla bilinen basın kuruluşları ve birçok sivil toplum örgütüyle görüşmelerde bulundu. Bu toplantıların sonunda Tüzmen, iş dünyasında genel kaygının Türkiye’nin muhafazakarlaştığı yönünde olduğunu belirtti.

Tüzmen, “'Türkiye’de İslamiyete doğru bir kayış var mı? Muhafazakar İslamiyet yaygınlaşıyor mu?' Demek ki Türkiye, son dönemde bazı açılımlarıyla böyle bir soru işareti oluşturmuş buralarda,” dedi. Bu soru işaretlerinin kalkmasında iki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesinin önemli olduğunu belirten Bakan, “ABD ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi hala çok düşük” dedi. Bunun için somut adımlar attıklarını belirten Tüzmen, şunları değerlendirmede bulundu:

“Bu ziyaretimizde somut olarak ilk defa Türkiye’den 100 iş adamı böyle bir ticaret heyeti ile Amerika’ya geldi ve eyalet bazlı bir çalışma yaptı.”

Bir haftalık ziyaretinin olumlu geçtiğini belirten Tüzmen, iki ülke arasındaki iletişim kanallarının sürekli açık olması gerekliliğinin önemin bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen Amerika’dan ayrılırken, Türkiye’nin New York gündemi tüm hızıyla devam ediyor. Pazar günü buraya gelen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve heyeti bu hafta BM Genel Kurulu, 61’inci dönem çalışmalarına katılacak. Gül 22 Eylül’de Genel Kurul’da bir konuşma yapacak.

New York muhabimiz Elif Özmenek'in haberini ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in açıklamalarını, yukarıdaki Windows Media bağlantısından dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG