Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Senatörler Bush'a Karşı Çıktı


Amerikan Senatosu’nun önde gelen Cumhuriyetçi partili bir grup senatör Başkan Bush’un terör zanlılarının yargılanmasıyla ilgili önerilerinin aleyhine oy kullandı. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu, terör zanlısı tutuklulara, Başkan Bush’un istediğinden daha geniş haklar tanıyan tasarıyı kabul etti.

Komisyon ayrıca 9’a karşı 15 oyla Başkan’ın, sorgulama sırasında zanlılara insanca muamele edilmesini öngören uluslararası yasaların uygulanmaması isteğini de reddetti.

Komisyon’un Demokrat partili üyelerine ek olarak Cumhuriyetçi partili dört üyenin de tutuklu haklarını genişleten tasarı için oy kullanması sonucu, Bush’un önerileri reddedildi. Komisyonda kabul edilen tasarının Senato’da gelecek hafta oylanması bekleniyor.

Bush’un terör zanlılarının yargılanması konusundaki isteklerine eski Dışişleri Bakanı Colin Powell de karşı çıktı. Powell Cumhuriyetçi partili bir senatöre yazdığı mektupta, “dünya terörle savaşın manevi yönünü sorgulamaya başladı” diyor. Eski dışişleri bakanı, Bush’un önerilerinin doğan bu şüpheleri daha da artıracağını savundu.

XS
SM
MD
LG