Erişilebilirlik

Bağlantısız Ülkeler Zirvesi Başlıyor


Bağlantısız Ülkeler Hareketi’nin liderliği Malezya’dan Küba’ya geçti. Devir-teslim işlemiyle ilgili törende Küba Devlet Başkanı Fidel Castro’yu, kardeşi Savunma Bakanı Raul Castro temsil etti.

Bağlantısız Ülkeler Hareketi'nin Havana zirvesi Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın açış konuşmasıyla başlayacak.

Bu yılki zirveye İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad ve Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in de katılması bekleniyor.

Küba Devlet Başkanı Fidel Castro'nun zirveye katılıp katılmayacağı ise hâlâ açıklık kazanmadı. Küba Televizyonu, Castro'nun, dün, Annan'la konuşurken çekilmiş filmini yayınladı. Castro'yu ziyaret eden Venezüela Devlet Başkanı Hügo Chavez de, yakın dost ve müttefikinin çok keyifli olduğunu söyledi. Chavez "Neredeyse beyzbol oynayacaktık!" dedi. İki lider beyzbol hastası olarak biliniyor.

Yarın sona erecek zirvede, İran'ın nükleer enerji programıyla, Venezüela'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği üzerinde de durulacak.

Bağlantısız Ülkeler Hareketi, 60'lı yıllarda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında tercih yapmak zorunda kalmak istemeyen ülkeler tarafından kurulmuştu. Örgüte 116 ülke üye.

XS
SM
MD
LG