Erişilebilirlik

14 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Washington Post yabancı terörist zanlılara nasıl muamele yapılacağı ve bu kişilerin nasıl yargılanacağı konusunda Bush yönteminin hazırladığı yasa tasarısının Kongre gündeminde olduğunu hatırlatıyor. Gazete, yönetimin hazırladığı tasarının işkenceye olanak tanıdığını, Cenevre Sözleşmeleri’ne aykırı olduğunu ve adil yargılamaya imkan tanımadığını belirterek Kongre’ye, tasarıda kapsamlı değişiklikler yapması çağrısında bulunuyor:

"Kongre, Anayasa Mahkemesi’nin zorlamasıyla teröre karşı savaşın nasıl yürütüleceği konusunda yasal düzenleme yapmak zorunda kaldı. Ve şimdi Kongre, ya yönetimin geçmişteki yanlış uygulamalarının altına imza atacak ya da Amerika’nın temel değerlerini yeniden canlandıracak."

New York Times ise İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff’u, liman güvenliği konusunda gerekli önlemleri almamakla suçluyor. Amerika’ya gönderilen bütün konteynırların, yola çıkmadan önce yabancı limanlardayken aranması için bir yasa teklifi verildiğini hatırlatan gazete, Chertoff’un, maliyetleri gerekçe göstererek bu öneriye karşı çıkmasını eleştiriyor:

"Senato’da bekleyen bu yasa teklifinin gecikmesi, gereksiz ve tehlikelidir. Önümüzdeki dört yıl içinde, Amerika’ya gönderilen bütün konteynırları, nükleer ve radyolojik silah bulunup bulunmadığını belirlemek amacıyla tarayabilecek durumda olmalıyız. Yönetimin savunduğu gibi konteynırların Amerika’ya ulaştıktan sonra taranması yeterli değildir. Böyle bir önlem, çok geç alınmış bir önlem olur."

USA Today Amerika’daki büyük partilerin ılımlılar yerine sert ideolojik yaklaşımlar sergileyenlere daha fazla şans tanıdığını yazıyor. Bunun sonucunda siyasi yaşamda uzlaşma yerine çatışma kültürünün öne çıktığını belirten gazete, önseçimde parti örgütlerinin devreye girmesiyle bu eğilimin tersine dönmeye başladığını ifade ediyor:

"Ilımlılar, komite başkanlıklarından uzak tutuluyor ve küçümseyici tavırlarla karşılaşıyor. Ancak, Kongre çoğunluğunu ele geçirmek için gerekli olduklarında ılımlılara saygı gösteriliyor. Partiler açısından bakıldığında bu tamamen pragmatik bir yaklaşım. Seçmenler açısından ise Kongre’deki ılımlılar partizanca çatışmalar ve tıkanıklıkları aşmanın tek yolu."

Los Angeles Times da Cumhuriyetçi Parti’nin Arizona’daki önseçimini sertlik yanlısı politikalarıyla tanınan Randy Graf’ın kazanmasının partiye seçimi kaybettirebileceği görüşüne yer veriyor. Graf’ın kaçak göçmenlere karşı sınırın askeri önlemlerle korunmasından yana olduğunu hatırlatan gazete, yapılan anketlere göre Demokrat Parti adayının seçilme şansının daha yüksek olduğunu vurguluyor.

"Graf, önseçimi kazanmış olmasına rağmen 2004’de aldığından daha az oy aldı. Bu arada Cumhuriyetçi Parti’nin Arizona vali adaylığı için yapılan önseçimi ise kaçak göçmenlere karşı daha ılımlı bir tavır sergileyen aday kazandı. Dolayısıyla sertlik yanlıları ön seçimde kazansa bile Kasım ayındaki seçimlerde sandıktan çıkıp çıkamayacakları sorusu belirsizliğini koruyor."

XS
SM
MD
LG