Erişilebilirlik

UAÖ: Hizbullah Savaş Suçu İşledi


Uluslararası Af Örgütü’nün bugün yayınladığı raporda, Hizbullah’ın, Lübnan savaşı sırasında İsrailli sivilleri hedef almakla uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiği ve savaş suçu sayılacak eylemlerde bulunduğu belirtiliyor.

Raporda, bir ay süren çatışma süresince Hizbullah’ın, İsrail’in kuzeyine yaklaşık dört bin roket attığı ve bunun 43 sivilin ölümüne, 33 sivilin ağır biçimde yaralanmasına ve yüzbinlerce sivilin de sığınaklara girmesine ya da bölgeden uzaklaşmasına neden olduğu yazılı.

Rapora göre her biri binlerce bilye taşıyan roketlerin en az dörtte biri doğrudan yerleşim merkezlerine atıldı. Raporu hazırlayan uzmanlardan Philip Luther, Hizbullah roketlerinin özellikle Yahudileri hedef almasına rağmen, ölenler arasında çok sayıda Arap ve Dürzi de bulunduğunu söylüyor:

Rapor, örgütün, İsrail ve Lübnan’daki incelemelerine, ölenlerin yakınlarıyla yapılan görüşmelere, resmi açıklamalara, İsrail Lübnan ve üst düzey Hizbullah yetkilileriyle yapılan görüşmelere dayanıyor.

Phillip Ruther, rapor hazırlanırken Hizbullah lideri Hasan Nesrullah’ın savaş sırasında yaptığı konuşmaların da dikkate incelendiğini söyledi ve devamla şöyle dedi: “Örneğin Nesrullah Tayfa’daki Araplardan kenti terketmelerini istedi. Bu tabi ki Hizbullah’ın sadece Yahudileri öldürmek istediği anlamına geliyor.”

Raporda, Hizbullah’ın yerleşim bölgelerine gelişigüzel 900’den fazla Katyuşa roketi attığı ve ölü ve yaralı sayısını azami düzeyde tutmak için bazı roketlere bilyeli bomba koyduğu öne sürülüyor.

Uluslararası Af Örgütü, bir süre önce İsrail hükümetini de savaş suçu işlemekle suçlamış, İsrail’in Lübnan’daki binlerce evi, yol ve köprüyü, enerji ve su hattını imha etmesinin “dolaylı hasar” olarak nitelenemeyeceğini açıklamıştı. İsrail hükümeti gibi Hizbullah da suçlamayı reddetti. Bir yetkili, örgütün uluslararası sözleşmeleri ihlal etmemek için elinden geleni yaptığını ancak İsrail’in Lübnan’daki sivil hedeflere yönelik amansız saldırılarına ancak bu şekilde karşılık verebildiğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Genel Sekreteri Irene Han, buna cevap olarak, İsrail’in ciddi ihlallerde bulunmuş olmasının, Hizbullah’ı ihlallerini haklı çıkaramayacağını söylemiş ve “Bu yasal olmayan süreçte iki taraftan da bedel ödemesi gereken kişiler siviller olmamalıydı” demişti. Örgüt, İsrail hükümeti ve Hizbullah’ın savaş suçları hakkında Birleşmiş Milletler’in acil olarak kapsamlı, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma açmasını ve savaştan etkilenen sivillerin zararlarını telafi edilmesini istiyor.

XS
SM
MD
LG