Erişilebilirlik

Amerika'da Önseçimlerde Türk Aday


Amerika’nın Maryland eyaletinde bugün önseçimler yapılıyor. Muhalefetteki Demokratlar ve iktidardaki Cumhuriyetçiler, 7 Kasım’da yapılacak Kongre seçimlerine kendi partilerinden katılacak adayları belirlemek için oy kullanıyor. Maryland eyaletinin 3. seçim bölgesinde Demokrat Partinin Temsilciler Meclisi adayı olmak için yarışan 8 adaydan biri Türk asıllı... Osman Bengür. Hafta sonunda Osman ya da Oz Bengür’le konuşma fırsatı bulduk.

Oz Bengür’ün seçim merkezi Maryland’in Baltimore kentinde... 1920’li yıllarda Amerika’ya göç eden bir Türk ailenin torunu olan Osman Bengür, 7 Kasım’da yapılacak olan Kongre seçimlerinde Demokrat Parti’den aday olmak istiyor.

Sorularımızı yanıtlayan Bengür seçim kampanyasını Başkan Bush’un Irak politikasına odaklamış. Irak savaşına muhalif olmasıyla tanınan Bengür, Amerika’nın Irak’tan kademeli olarak çekilmesini istiyor: “Önce kademeli bir çekilme gerçekleştirilmeli. Sonra Amerika’nın barış sürecine daha fazla katkı sağlamasını istiyorum. Oradaki durum giderek daha tehlikeli hale geliyor. Ve Bush yönetimi bu konuya yeterince zaman ayırmıyor. Türkiye’nin de dahil olacağı bir güvenlik konferansı düzenlenmesini istiyorum. Amerika olarak bölgede istikrarın sağlanmasında çıkarı olan dostlarımızı bu sürece dahil etmek için daha faal olmamız gerekiyor.”

Irak Savaşı, Bengür ailesi için kişisel bir önem taşıyor. Osman Bengür’ün oğlu Noah Bengür asker: Irak’ta görev yapıyor. Bengür, Maryland’lı aileleler gibi evlatlarının yurda dönmesini istiyor: “Evet benim oğlum deniz piyadesi olarak görev yapıyor. Pilot. Geçen yazdan bu yıl ilk bahara kadar görev yaptı ve yakında Irak’a yeniden dönmesi bekleniyor. Bu savaştan kişisel olarak etkilendim. O profesyonel bir asker. Görevine sadık. Ancak, politikayı belirlemek yönetimin işi. Ve ta başından beri kötü bir politika izlediller.”

Kendisini Türk asıllı Amerikalı olarak tanıtan Bengür, Türkiye’yle Amerika’nın tarihten gelen güçlü ilişkilerine dikkat çekiyor: "Kore savaşından bu yana Türkiye’yle Amerika çok güçlü ilişkilere sahipti. Irak savaşı ilişkilerde gerginlik yarattı. İlişkilerin yeniden güçlenmesini istiyorum. Türk asıllı bir Amerikalı olarak bu konuya ağırlık vereceğim. Türkiye’yle Amerika arasında diyaloğun arttırılması gerekiyor. Amerika’nın Türkiye’ye ihtiyacı var. Bölgedeki iki demokratik ülkeden biri olan Türkiye ılımlılık açısından son derece önemli bir ülke. Amerika, diplomatik girişimlerinde Türkiye’nin konumundan faydalanmalı.”

Peki Başkan George Bush’un politikalarına bu kadar muhalefet eden Osman Bengür’ün Amerikan dışpolitikası için vizyonu ne? Bengür şöyle diyor: “Ben de herkes gibi bölgede barış istiyorum. Son beş buçuk yıl içinde Bush yönetiminin iktidarı altında yeterli diyalog sağlanmadı. Daha önceki yönetimler Ortadoğu sorununa daha duyarlı bir şekilde yaklaşmıştı. Bölgedeki ülkeleri savaşın eşiğinden çekmemiz gerekir. Bu sorunları görmezden gelerek; daha da kötüsü bu sorunlara kavgacı bir şekilde yaklaşarak çözüm getiremeyiz... Aynı Irak'ta olduğu gibi. Sorunların çözümünde silahlı kuvvetlerimiz bir seçenektir. Ancak her zaman diplomasiye öncelik vermemiz gerekir.”

Seçim kampanya merkezinde bir süre konuştuktan sonra Oz Bengür’le birlikte Baltimore sokaklarına çıktık. Osman Bengür aday olduğu Maryland eyaletinin Baltimore kentinde seçmenlerin görüşlerini dinledi.

Seçimlere iki ay kala, Amerikalı seçmenler dışpolitikaya – özellikle Irak savaşına odaklanmış durumda. Ancak seçmenler, Bengür’e eğitim, sağlık, yoksullukla mücadele konularında da sorular yöneltti.

Oz Bengür’ün bu şekilde sokaklara çıkıp seçmenlerle bizzat tanışması çok önemli. Adını duyurması gerekiyor. Çünkü, Demokrat partinin adayı olmak için yarışan kişiler arasında güçlü bir isim var: John Sarbanes. Sarbanes Maryland eyaletinde tanınmış bir isim. Babası Demokrat Partili Paul Sarbanes, 30 yıldır Maryland Senatörü... Bugünkü ön seçimde yarışan yedi Demokrat aday adayı da John Sarbanes’i yenmeye çalışıyor.

Oz Bengür’ün en büyük rakibi John Sarbanes hakkında bir önemli nokta: Sarbanes ailesi Yunan asıllı... John Sarbanes’in babası Senatör Paul Sarbanes, Rum lobisinin en önde isimlerinden biri... Dolayısayla, Amerikan siyasetinde Türk ve Yunan asıllı Amerikalıların çekişmesi Maryland eyaletinin 3 numaralı seçim bölgesinde daha da alevlenmiş durumda.

Oz Bengür’ün seçim kampanyasında çalışan yetkililer, seçmenlerin çoğunun kararsız olduğunu ve Bengür’ün Irak savaşıyla ilgili çıkışlarının kendisine diğer adaylara kıyasla öne çıkardığını düşünüyor.

Bugünkü ön seçimlerin önemi çok büyük. Baltimore kenti ve çevresi muhalefetteki Demokratların güçlü olduğu bir seçim bölgesi: yani önseçimi kazanırsa, Osman Bengür’ün Amerikan Kongresine seçilen ilk Türk olması kesinleşmiş gibi olacak...

Maryland’de sandıklar, Türkiye saatiyle bu gece yarısından sonra, 0300’te kapanacak.

Bu habere, TGRT Haber - Amerika'nın Sesi Televizyonu arasında Salı akşamları TSİ 21:00'de yapılan ortak canlı yayında yer verildi.


XS
SM
MD
LG