Erişilebilirlik

Kongre Gündemi Irak ve Ulusal Güvenlik


Amerikan Kongresi, uzun bir yaz tatilinin ardından işbaşı yaptı ve yoğun çalışmalara başladı. Hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler, Kasım ayında yapılacak Kongre seçimleri için kampanya faaliyetlerine dönmeden önce birkaç hafta boyunca gündemdeki tasarıları gözden geçirecek. Her iki parti için de Irak’taki durum ve ulusal güvenlik gündemin ilk sırasında.

Senato’nun yeniden çalışmalara başlamasıyla hem Demokrat hem de Cumhuriyetçiler, Kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerinde öne çıkacak konuların Irak ve ulusal güvenlik olduğunun altını çiziyor. Son kamuoyu yoklamaları, Başkan Bush ve Cumhuriyetçi Parti’ye verilen desteğin Irak’taki durum nedeniyle oldukça düşük olduğunu gösteriyor. Bunu fırsat bile muhalefetteki Demokratlar ise eleştiri oklarını Cumhuriyetçilere yöneltmeye devam ediyor.

Demokrat Parti’nin stratejisini belirleyen bir konuşma yapan Senato'daki Demokrat Parti Grup Lideri Harry Reid, Başkan Bush’un Irak politikasının Ortadoğu’yu istikrarsız hale getirdiğini, Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetlere yoğunlaşmasını sağladığını ve Amerikan Ordusu’nu zayıflattığını söyledi.

"Elimizdeki veriler yalan söylemiyor. Bush Yönetimi ve Cumhuriyetçilerin kontrolündeki bu Kongre varoldukça Amerika, güvensiz bir ülke olmaya devam edecek. Bu yönetim yüzünden daha büyük tehditlerle karşı karşıyayız ve içinde yaşadığımız tehlikeli dünyayla başa çıkmak için yeterince hazırlıklı değiliz."

Harry Reid ve Senato’daki diğer Demokratlar, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’i istifaya çağıran bir mektup hazırlıyor. California Senatörü Demokrat Barbara Boxer, Rumsfeld’in bazı söz ve görüşlerini eleştiriyor. Rumsfeld, Başkan Bush’u Irak Savaşı konusunda eleştirenlere yönelik bir konuşmasında, bu kişilerin İkinci Dünya Savaşı’ndan ders almadıklarını söylemişti.

"Irak’ta artık geçerliliğini kaybeden bir politika yürütmeye devam etmenin, İkinci Dünya Savaşı öncesinde Nazi tehlikesini ortadan kaldırmakla hiçbir ilgisi yok. Bugün olup bitenlere bakın! Savunma Bakanlığı’na yeni bir cehre kazandırmamız, umutla ileriye bakabilmemiz ve yeni bir planla ilerlememiz gerekiyor."

Temsilciler Meclisi ve Senato’daki Cumhuriyetçiler ise verdikleri cevapta Demokratları, Irak konusunu siyasileştirerek kendi çıkarları için kullanmakla suçladı.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin lideri John Boehner, gazetecilere verdiği demeçte, Donald Rumsfeld’in istifasını isteyen mektubun Genel Kurul’a gitmesini engelleyeceğini söyledi.

Senato Cumhuriyetçi Parti Grup Lideri Bill Frist ise Demokratların, Irak’ta güdülen politikayı siyaset malzemesi yaparak, hükümete terörle mücadele etmek ve ulusal güvenliği sağlamak için gereken gücü zayıflattığını öne sürdü:

"Biz, liman güvenliği gibi son derece ciddi bir konuyu ele alırken, hükümetimizin terörle mücadele için gereken güce sahip olmasını ve askerlerimizi desteklemek için gereken paranın kesilmemesini sağlamak için çalışırken Demokratlar, siyaset oyunu oynuyor. Savunma Bakanı’nı istifaya çağıran ve tamamen siyaset kokan bir öneriyi gündeme getirmeye kalkarlarsa ben de yanıtımı vereceğim."

Senato’da Irak konusu ve Savunma Bakanı Rumsfeld’in icraatı gündemin ön sıralarında yer almaya devam ederken Başkan Bush da Amerikan kamuoyunun, hükümetin Irak politikasına ve terörle mücadeleye destek vermesini sağlamak için bir dizi konuşma yaptı. Bush, konuşmalarının birinde, "Teröristler, özgürlüğe karşı giriştikleri saldırılara ara vermeden devam ediyor. Bu kişilerle pazarlık masasına oturmayı düşünmek mantıksızlık olur," diye konuştu

Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell ise Demokratların, Irak meselesi nedeniyle, Amerika’nın dikkatini El Kaide’yle savaşa veremediği yönündeki eleştirisini şöyle yanıtladı:

"El Kaide’nin önde gelen liderlerinden Ayman El Zevahiri’ye göre Irak, terörle savaşın yaşandığı en ön cephe..Biz, bu konuda El Zevahiri’yle aynı görüşü paylaşıyoruz. İnsanların neden El Zevahiri’nin dediklerini kabul etmediklerini anlamıyorum. Irak, terörle mücadelenin merkezi durumuna geldi."

Cumhuriyetçi liderler, Kasım ayında yapılacak ara seçimlere hazırlanmak amacıyla Kongre’deki oturumlara Eylül sonunda ara vermeyi planlıyor. Cumhuriyetçiler, güvenlik, savunma, teröristlerin izlenmesi, gözlenmesi ve sorgulanmasına ilişkin yasa tasarılarının yer aldığı bir gündem hazırlığı içinde... Ancak Kongre’nin Kasım’daki ara seçimlerden önce bütçe tasarısına ilişkin çalışmaları tamamlaması mümkün görünmüyor. Başkan Bush’un geniş kapsamlı göçmenlik yasasını Kasım seçimleri öncesinde imzalaması da olası değil... Ancak Cumhuriyetçi lider John Boehner, sınır güvenliğinin arttırılmasına ilişkin yasa tasarısını Genel Kurul’a sunacağını söylüyor.
XS
SM
MD
LG