Erişilebilirlik

'Irak'ta Zafere Kadar Savaşacağız'


Başkan Bush terörle savaşın, "uygarlık için savaş" olduğunu söyledi.

11 Eylül 2001 saldırılarının 5'nci yıldönümü dolayısıyla Amerikan halkına hitaben bir televizyon konuşması yapan Bush, Irak'taki savaşı terörle savaş olarak niteledi, Amerika'nın güvenliğinin, Bağdat caddelerinde güvenliğin sağlanmasına bağlı olduğunu söyledi.

Bush Amerikan halkını ayrılıkları bir yana bırakıp terörizmle savaşta birlikte hareket etmeye çağırdı.

Amerika'nın, kararlı bir düşmanla savaş halinde olduğunu söyleyen Bush, "Bu savaşı Amerika istemedi ve bütün Amerikalılar savaşın bitmesini istiyor" dedi. Ancak Bush teröristler ya da Amerika kazanmadan bu savaşın sona ermeyeceğini belirtti.

Başkan Bush Amerika'nın özgür ülkelerin hayat tarzını savunmak ve Orta Doğu halklarına özgürlük, hoşgörü ve onura dayalı toplumlar olarak yaşama fırsatı sağlamak için savaştığını söyledi.

Amerikan halkı için 11 Eylül 2001 saldırılarının açtığı yaraların hala kapanmadığını belirten Bush, o gün hayatlarını kaybedenlerin anısını daha güvenli ve umut dolu bir dünyada korumak istediklerini anlattı.

"O tarihtenberi düşmanlarımızı daha iyi tanıdık" diyen Bush, teröristlerin, İslam dinini çarpıtılmış bir şekilde, özgürlükten nefret eden, hoşgörüyü reddeden ve muhalefeti kabul etmeyen totaliter bir ideoloji olarak yorumladıklarını söyledi. Bush, "Amaçlarının kadınların evlerinde hapsedildiği, erkeklerin namaz kılmadıkları takdirde dövüldüğü ve teröristlerin Amerika ve diğer uygar uluslara karşı saldırı planları yapmak için ortam bulduğu bir radikal İslam imparatorluğu kurmak olduğunu ögrendik" dedi.

Bush daha sonra Afganistan ve Irak savaşlarına değindi; Üsame bin Ladin ve diğer teröristlerin mutlaka yakalanıp adalet önüne çıkarılacağını söyledi.

Başkan kendisine sık sık Saddam Hüseyin 11 Eylül saldırılarından sorumlu olmadığı halde Amerika'nın neden Irak'ta olduğunun sorulduğunu anlattı ve "Saddam Hüseyin açıkça bir tehdit oluşturuyordu. Benim yönetimim, Amerikan Kongresi ve Birleşmiş Milletler bu tehdidi gördü. Bugün Saddam Hüseyin iktidarda değil ve bu sayede Dünya daha güven içinde," diye konuştu.

Bush bugün Amerika'nın yardımıyla Orta Doğu bölgesi halkının özgürlüğünü elde etme yolunda ilerlediğini, radikallerin ise bunu engellemek için çalıştığını söyledi.

Başkan Orta Doğu'da anne-babalar, çocukları için umut ve fırsat dolu bir gelecek gördüğü zaman savaş bulutlarının dağılacağını ve radikalizmin çekiciliğini kaybedeceğini savundu. Bush, 11 Eylül saldırılarının beşinci yıldönümünde Amerika'nın kendisini bu davaya yeniden adadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG