Erişilebilirlik

11 Eylül Saldırılarının Yıldönümü


Amerika’nın uğradığı 11 Eylül terörist saldırıları beşinci yıldönümünde törenlerle anıldı.

Başkan Bush ile eşi dün saldırılarda yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu yere çelenk koydu. El Kaide’ye bağlı teröristlerin kaçırdıkları uçaklarla çarptıkları, Dünya ticaret Merkezi’nin dev ikiz kuleleri çökmüştü. Başkan ve eşi dün ayrıca saldırının yapıldığı yerin yakınındaki kilisede dua etti. Başkan gazetecilere, saldırıları acıyla andığını ve 11 Eylül’ün verdiği dersleri kararlılıkla hatırlayacağı söyledi.

Bush bugün de New Yorklu polis ve itfaiyecilerle bir araya geldi ve beş yıl önce saldırının düzenlendiği dakikalarda saygı duruşunda bulundu.

Daha sonra Pennsylvania eyaletinin Shanksville kasabasına giden Bush ve eşi burada beş yıl kaçırılan yolcu uçaklarından birinin düştüğü yerde çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.

Son olarak Washington'da saldırıya hedef olan Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasındaki törene katılan Başkan Bush, herhangibir açıklama yapmadı.

Bush, akşam Amerikan halkına hitaben bir televizyon konuşması yaptı.

'11 Eylül Öncesine Kıyasla Daha Güvendeyiz'

Amerika'nın 11 Eylül 2001'de uğradığı terörist saldırıların beşinci yıldönümünde Bush yönetimi, ülke içinde ve dışarıda terörle mücadele yönünde harcadığı çabaların olumlu sonuç verdiğini savunuyor.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney dün (Pazar) katıldığı bir televizyon programında, Amerika'nın, halkının güvenliğini sağlamak için son beş yıl içinde milyarlarca Dolarlık harcama yaptığını ve bu yatırımın olumlu sonuçlarını gördüğünü söyledi. Cheney şöyle konuştu:

"Halkımızı teröristlere karşı koruma konusunda başarılı olduğumuzu düşünüyorum. 11 Eylül'ün beşinci yıldönümünü yaşıyoruz ve bu süre içinde Amerika'yı hedef alan başka bir saldırı yaşamadık. Bu bir rastlantı değil."

Başkan Yardımcısı, NBC Televizyonu'nun haftalık haber programında konuşurken Amerika'nın terörle mücadele çabasında, İç Güvenlik Bakanlığı'nın kurulması, ülke içinde ve dışında terörist faaliyetin izlenmesi ve terörle savaşta ele geçirilen kişilerin etkin bir şekilde sorguya çekilmesi gibi girişimlerin rolü olduğunu söyledi.

Cheney Amerika'nın izlediği aktif dış politikanın da yararlı olduğunu anlatırken şöyle dedi:

"Savaşı düşmanın olduğu yere götürdük. Sorunu bir güvenlik meselesi olarak değil, bir savaş olarak görmemiz, Afganistan ve Irak'ta olduğu gibi, terörü destekleyen devletlerin peşinden aktif ve kararlı bir biçimde gitmemiz yararlı oldu."

Başkan Yardımcısı Cheney, Amerika'nın Irak ve Afganistan'da kararlı tutumundan vazgeçtiği yolunda verilecek en küçük bir izlenimin teröristleri cesaretlendireceğini ve Müslüman dünyasında Amerika'nın müttefiki olan ülkeleri zayıf duruma düşüreceğini söyledi.

Ancak Irak'ta devam eden şiddet olayları, Amerika'da birçoklarını kaygılandırıyor. Bunlar arasında, 11 Eylül saldırılarının yolaçtığı ağır kayıpların nedenlerini araştırmak amacıyla Kongre tarafından oluşturulan özel komisyonun başkanlığını yapmış olan Thomas Kean de bulunuyor.

ABC televizyonunun haftalık haber programında konuşan Kean şöyle dedi:

"Zor bir durumdayız. Irak'taki savaşın o bölgede radikalleşmeye yolaçtığı konusunda kuşkuya yer yok. Irak'taki durum iç savaşa dönüşecek olursa Irak sınırları dışına taşabilir. Çok tehlikeli ve terörün kök salıp yayılabileceği bir ortam sözkonusu..."

Aynı komisyonun üyelerinden Richard Ben-Veniste de Amerika'nın Irak'ta yaşadığı zorlukların, 11 Eylül saldırılarından sonra belirlenen temel hedefleri unutturduğunu söyledi. Ben-Veniste, "Üsame bin Ladin'i hala öldüremedik ya da yakalayamadık. Bizi öldürmeyi amaçlayan radikal İslamcılar için hala örnek oluyor. Irak'taki savaş, Müslüman dünyasında Cihad peşinde olanların yeni elemanlar bulmasına yardım ediyor. Bugün 11 Eylül 2001 öncesine kıyasla daha çok terörist var" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise CNN televizyonunda, Amerika'nın Bin Ladin'i ele geçirme hedefinden vazgeçmiş olmadığını söyledi. Ancak terörizm tehlikesinin bir bireyden daha büyük olduğunu savunan Rice, "El Kaide örgütünü ve bize zarar verebilme yeteneğini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz," dedi.

Bu arada Başkan Bush, bugün 11 Eylül 2001 saldırılarının beşinci yıldönümü dolayısıyla New York, Washington ve Pennsylvania eyaletinin Shanksville kasabasında düzenlenecek törenlere katılacak.

11 Eylül 2001'de Amerika'da iç sefer yapan dört yolcu uçağı çoğu Suudi Arabistan ve Mısır vatandaşları olan 19 terörist tarafından kaçırılmış ve bu uçaklardan üçü, New York'taki Dünya Ticaret Merkezi ikiz kuleleri ve başkent Washington'daki Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasına çarpmıştı. Dördüncü uçak ise, Pennsylvania'daki Shanksville yakınında bir tarlaya düşmüştü.

Saldırılarda, çoğu, ikisi de yıkılan 100'er katlı Dünya Ticaret Merkezi kulelerinde olmak üzere toplam 2,973 kişi ölmüştü. Ölenler arasında, Dünya Ticaret Merkezi'ndeki bir işyerinde çalışan Zühtü İbiş adlı Türk de bulunuyor.

XS
SM
MD
LG