Erişilebilirlik

"Saddam Hüseyin'in El Kaide'yle Bağı Yoktu"


ABD Senatosu İstihbarat Komisyonu, Amerika'nın Irak'ı 2003 yılında işgal etmesinden önce, eski Irak diktatörü Saddam Hüseyin'le El Kaide örgütü arasında herhangibir ilişki olduğu yolunda hiçbir kanıt bulunmadığını açıkladı.

Bush yönetimin Irak'ta savaşa girişmek için gerekçe olarak gösterdiği istihbaratı inceleyen Komisyon bu konuda bir rapor yayınladı.

400 sayfalık raporda, Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) tarafından 2005 yılında yapılan bir değerlendirmenin, Saddam Hüseyin'le Irak'taki El Kaide lideri Ebu Musab el Zerkavi arasında herhangibir ilişki olmadığını gösterdiği belirtiliyor.

Başkan Bush ve yönetime bağlı yetkililer de Saddam'la Amerika'yı hedef alan 11 Eylül 2001 saldırıları arasında doğrudan bağlantı olduğu yolunda herhangibir kanıt bulunmadığını itiraf ediyor. Ancak Başkan Bush, Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve diğer bazı yetkililer, savaştan önce El Zerkavi'nin Irak'ta bulunmasını, Saddam rejimiyle El Kaide arasında bir bağlantı olduğunun kanıtı olarak niteliyor.

Senato İstihbarat Komisyonu'nun Demokrat Partili üyeleri yaptıkları basın toplantısında raporun, Bush yönetiminin, Amerikan halkının 2001 yılındaki terör saldırıları nedeniyle taşıdığı korkuyu kullanarak Irak'ta giriştiği savaşı haklı göstermeye çalıştığını ortaya koyduğunu söylediler.

Demokrat Senatör John Rockefeller, "Bu rapora dayanarak, Bush yönetiminin Irak savaşıyla ilgili gerekçelerinin temelden yanıltıcı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Komisyonun Cumhuriyetçi Partili Başkanı Pat Roberts ise Demokratların, "temelden yoksun suçlamalarını üç yıldır tekrarladığını" öne sürdü. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow da benzeri bir açıklamayla, Demokrat Partili Senatörlerin de, 2003 yılındaki Irak savaşından önce mevcut istihbaratı gördüklerini söyledi. Ancak Demokrat Partili Senatör Carl Levin, yönetimin Saddam'la El Kaide arasında bağlantı olduğu iddiasını Amerikalılara kabul ettirmek için geniş çaplı bir yanıltma kampanyası yürüttüğünü öne sürdü.

Senato Komisyonu'nun raporu, Amerikan halkı 11 Eylül 2001 saldırılarının beşinci yıldönümüne hazırlandığı bir sırada açıklandı. Bu saldırıları soruşturan Bağımsız Komisyon da Saddam Hüseyin ve El Kaide arasında işbirliği ilişkisi olduğunu gösteren bir kanıt bulamamıştı.

XS
SM
MD
LG