Erişilebilirlik

Kabil'de İntihar Saldırısı: 16 Ölü


Afganistan’ın başkenti Kabil’de Amerikan Büyükelçiliği yakınında bomba yüklü bir araçla düzenlenen intihar saldırısında ikisi Amerikan askeri en az 16 kişi öldü.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada intihar bombacısının, Amerikan askeri konvoyu yoldan geçerken saldırıyı düzenlediği belirtildi. Bölge abluka altına alınırken soruşturma başlatıldı.

Yine bugün Kandahar’daki intihar saldırısında yalnızca bombacı ölürken, ülkenin batısındaki bombalı bir saldırıda dört İtalyan askeri yaralandı. NATO kuvvetlerinin ülkenin güneyinde yürüttükleri operasyonlarda ise en az 20 Taleban savaşçısı öldürüldü. Böylelikle aynı bölgede son bir hafta içinde öldürülen Taleban savaşçılarının sayısı 300’e ulaştı.

Öte yandan, NATO Başkomutanı, ittifak üyesi ülkeleri Afganistan’a daha çok asker göndermeye çağırdı. Amerikalı Orgeneral James Jones, Brüksel’de yaptığı açıklamada birkaç yüz askerin yanı sıra helikopter ve nakliye uçaklarına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Jones, Taleban militanlarının Afganistan’ın güneyinde düzenlediği saldırıların şiddetinin kendisini şaşırttığını da söyledi. General Jones çarpışmaların son derece yoğun ve Irak’takilerden çok daha şiddetli olduğunu da kaydetti. İngiliz komutan düşmanla bazen göğüs-göğüse çarpışma olduğunu belirtti.

Bu arada, İngiliz Daily Telegraph gazetesi, NATO’nun Afganistan’ın güneyine sevkedilmek üzere en çok Türkiye’den asker istemeyi planladığını bildirdi. Ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, haberi yalanlayarak Türkiye’ye bu yönde bir talep ulaşmadığını söyledi. Tan, Kabil ve çevresinde görev yapan birliklerin dışında başka bir kuvvet sevki düşünülmediğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG