Erişilebilirlik

8 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York Times, İsrail’in Lübnan üzerindeki hava ablukasını kaldırmasını olumlu bir adım olarak yorumluyor ancak Hizbullah’ın yeniden silahlanmasını önlemek için Lübnan-Suriye sınırının denetim altına alınması gerektiğini vurguluyor. Bunun için Suriye’nin Birleşmiş Milletler’le işbirliğine gitmesinin şart olduğunu belirten gazete, Genel Sekreter Kofi Annan’ın Şam’dan bu konuda olumlu cevap alamadığına dikkat çekiyor.

"Annan’ı bu çabasından dolayı takdir ediyoruz. Ancak, Suriye’yi Hizbullah’ın ikmal yollarını kapatmaya ikna etmek için planlı bir uluslararası baskı uygulanmasını ve belki de Şam üzerindeki izolasyonların azaltılmasını gerektiriyor. Askerleri yeniden silahlanmış bir Hibullah’la karşı karşıya kalacak olan Avrupa ülkeleri doğrudan Suriye’ye bu mesajı vermelidir. Aynı şey Bush yönetimi için de geçerlidir. Böylesine acil bir diplomatik konu, başkalarına havale edilmemelidir."

USA Today 11 Eylül saldırılarından beş yıl sonra, teröre karşı yürütülen savaşın bir muhasebesini yapıyor. El Kaide liderlerinin hala yakalanamadığını, Taleban güçlerinin yok edilemediğini hatırlatan gazete, Irak savaşının da büyük bir hata olduğunu öne sürüyor. Bush yönetimini ülke içinde kutuplaşmaya yol açmakla suçlayan gazete, Amerika’nın yurt dışında da yalnızlaştığını kaydediyor.

"Uluslararası alanda, Amerika 11 Eylül’den sonra kendisine yönelik sempatiyi boşa harcadı. Yönetimin işkenceye hoşgörü göstermekten “istediğimi yaparım” anlayışına uzanan tavrı, dünyada tepkiyle karşılandı. Bu durum değişmeli ve ittifaklar yeniden kurulmalıdır. Daha da önemlisi özellikle Ortadoğu’da, ılımlı Müslümanların Amerika’ya olumlu bakmasını sağlayacak ya da en azından mevcut radikalleşme eğilimini önleyecek politikalar geliştirilmelidir."

Boston Globe, Bush yönetiminin yakalanan El Kaide üyelerini yargılamak için gerekli yasal düzenlemeyi yapmaya çalışmasını destekliyor ancak bu düzenlemenin aceleye getirilmesine karşı çıkıyor. Hazırlanan tasarıya Cumhuriyetçi Partili bazı Kongre üyelerinin yanı sıra bazı askerlerin de karşı çıktığını belirten gazete, tasarının yasalaşsa bile Anayasa Mahkemesinden dönebileceği görüşüne yer veriyor.

"14 El Kaide sanığı adaletin önüne çıkarılmalıdır. Ancak bu kişiler Amerika’nın hukuka bağlılığı ilkesine uygun biçimde yargılanmalıdır. Yönetim, Amerika’nın temel ilkelerini hiçe sayan düzenlemeler yaparak sadece 11 Eylül’ü gerçekleştirenlerin ceza almasını geciktiriyor."

Los Angeles Times ise Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine dayanarak, obezitenin sadece gelişmiş ülkelerde değil, gelişmekte olan ülkelerde de arttığını yazıyor. Dünyada 800 milyon insanın açlık çekmesine karşılık bir milyarı aşkın obez bulunduğunu aktaran gazete, bunu küreselleşmenin artması ve fast-food kültürünün yaygınlaşmasıyla ilişkilendiriyor.

"Kamu sağlığına yönelik kampanyalar, sağlıklı yiyeceklere ulaşma imkanının artması ve insanları sağlıklarına daha fazla özen göstermeye teşvik edecek girişimler, obezitenin azalmasını sağlayabilir. Bu noktada gelişmekte olan ülkeler daha avantajlı sayılır. Söz konusu ülkelerde obezite ve buna neden olan beslenme alışkanlıkları daha önceden yoktu. Eski alışkanlıklardan kurtulmak zor olabilir ama belki yeni alışkanlıklardan daha kolay vazgeçilebilir."


XS
SM
MD
LG