Erişilebilirlik

KKTC'de Mülk Alacak İngilizlere Müjde


İngiltere'de açılan bir dava, Kuzey Kıbrıs'ta mülk alan ve almayı düşünen İngilizler açısından sürpriz olarak nitelenebilecek bir kararla sonuçlandı.

Kıbrıs Rum kesimi vatandaşı Meletios Apostolides'in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ev alan İngiliz Linda ve David Orams çifti hakkında, Rum kesiminde açtığı ve çiftin İngiltere’deki mallarına el konulması istemi nedeniyle İngiliz mahkemelerine taşınan davasında hükme varan yargıç, Orams çifti lehine karar verdi.

Davanın önemli şahsiyetlerinden birisi işe, Orams çiftini savunan avukatın İngiltere Başbakanı Tony Blair'ın eşi Cherie Blair idi. Kararın önemli sonuçlarından birisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde mülk alan ya da alacak olan İngilizler açısından emsal teşkil edecek olması. Bu sebeple, İngilizi basını dava sonucuna geniş yer verdi, ve kararın, Kuzey Kıbrıs'ta mülkleri olan ya da mülk satın almayı düşünen İngilizler açısından müjde bir haber niteliği taşıdığını yazdı. Karar, KKTC'de de sevinçle karşılandı.

Dava konusunda hükme varan yargıç Raymond Jack, kararının gerekçesini “Kıbrıs yasalarının İngiltere’de geçerli olamayacağı” prensibine dayandırdı, ve İngiliz vatandaşı olan Orams çiftinin mülkiyet haklarının, İngiliz mahkemelerinin koruması altında olduğuna hükmetti. Dava yargıcı, ayrıca bir Rum mahkemesinin aldığı tazminat kararının İngiltere’de uygulanamayacağını da vurguladı.Yargıç Raymonds, Kıbrıs Rum mahkemesi kararı celbinin Orams çiftine iletilmesinde kurallara uyulmadığını ve celbin ayrıca Orams çiftinin anlamadığı Rumca dilinde iletildiğine işaret etti. Rum mahkemesi, Girne'nin Lapta bölgesinde, 1974 öncesi kendisine ait olduğunu ileri sürdüğü araziye Oram cifti tarafından yapılan evin yıkılması ve çiftin İngiltere’deki evlerinin kendisine verilmesi istemiyle dava açan Apostolides davası konusunda, Orams çiftinin evlerini yıkmasına ve Apostolides'e tazminat ödemesine karar vermişti. Sözkonusu Rum şahıs, mahkeme kararının KKTC'de uygulanmasına imkan olmaması sebebiyle İngiltere'de dava açmıştı.

İngiliz mahkemesinin ret kararı konusunda Apostolides'in temyiz hakkı bulunuyor. Karar sonrası gazetecilere bir açıklamada bulunan Linda Orams sonuçtan büyük mutluluk duyduklarını belirtirken, dava konusunda Başbakan Blair'ın eşi Cheir Blair'ın nüfuzunu kullanıp kullanmadığı konusundaki bir soruya da, “o sadece insan hakları hukuku konusundaki derin deneyimini kullandı” şeklinde yanıt verdi.

Bu arada kararın. KKTC'deki inşaat sektörüne de olumlu etki yaratması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG