Erişilebilirlik

Türkiye'ye İMF'de Daha Fazla Söz Hakkı


Uluslararası Para Fonu İMF’nin Başkanı Rodrigo Rato, kurum bünyesinde dört üyenin oy gücünün arttırılmasının iyi bir adım olduğunu söyledi. Bu ülkeler arasında Çin, Güney Kore ve Meksika’nın yanı sıra Türkiye de var.

Dün Washington’da konuşan İMF Başkanı Rodrigo Rato, dört ülkeye tanınan hakkın bir başlangıç olduğunu söyledi. Rato, bu ayın ikinci yarısında Singapur’da yapılacak İMF yıllık toplantısından sonra diğer kalkınmakta olan ülkelere de oy hakkı tanıyacak değişiklikler için harekete geçeceğini belirtti. İspanya’nın eski maliye bakanı, İMF başkanı Rodrigo Rato, kurumun oy verme sisteminde değişiklik yapılma zamanın çoktan geldiğini de savundu.

“Değişikliklerin temelinde adil olmak yatıyor. Bunun etkisi de büyük olacak. Bu da Para Fonu’nun küresel ekonomide söz sahibi olma rolünü, etkinliğini ve saygınlığını sürdürmesini sağlayacak. Oy verme gücünün arttırılması Para Fonu’nun diğer reformlarını da desteklıyor.”

İMF’de üyelerin oy verme gücü, ekonomilerinin büyüklüğüne göre dağıtılıyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dört üyeyle ilgili yapılan değişikliğe rağmen 184 üyeli kurumda asıl kontrol sanayileşmiş büyük ülkelerde olmaya devam edecek. Amerika, Kanada, Japonya ve Avrupa’nın oylamalardaki ağırlığı yüzde 63 iken, yalnızca Amerika’nın oy gücü yüzde 17’yi buluyor.

Üyelerinin sahibi olduğu İMF, dünya çapında ekonomik krizlere müdahale edebilmek için İkinci Dünya Savaşından sonra kuruldu. Kurum 1990’lı yıllarda bazı Asya ekonomilerinin krizden çıkmasında önemli rol oynadı.

24 üyeden oluşan İMF Yönetim Kurulunda geçen hafta kabul edilen değişikliğe göre Türkiye’nin oy ağırlığı binde üçten, binde beş buçuğa, Çin’in oylamadaki ağırlığı yüzde iki buçuğun üzerine çıkıyor. Son on yılda büyük bir ekonomik atılım yapan Çin, ekonomik gücünü ikiye katladı ve 300 milyon kişi yoksulluktan kurtuldu.

Amerika ve Avrupa kendi söz haklarından fedakarlık etmeye istekli görünmezken, Afrika’nın zaten zayıf olan oy verme ağırlığının daha da düşürülmesi beklenmiyor. Bu durum da gelecekte başka ülkelerin oy verme gücünü arttırmayı zorlaştırıyor.

XS
SM
MD
LG