Erişilebilirlik

Irak: 'El Kaide'de Liderlik Krizi Yaşanıyor'


Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak el Rubaie, el Kaide’nin ikinci adamının yakalanmasının örgütte liderlik krizine yol açtığını ileri sürdü.

Hamid Cuma Ferit el Saiidi Cuma günü Bakuba kentinde yakalanmıştı.

Saidi, Şubat ayında Samarra'daki Şii camisinin bombalanması için emir vermekle suçlanıyor. Bu saldırı Iraklı Şiilerle Sünniler arasında şiddet olaylarının iyice artmasına neden olmuştu.

Başbakan Yardımcısı Barham Salih, Saidi’nin yakalanmasının önemli bir gelişme olduğunu, ancak el Kaide terör örgütünün hala ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Öte yandan, Bağdat’ta ünlü bir futbolcunun kaçırıldığı açıklandı. Ganim Gudayer adlı futbolcunun kimler tarafından kaçırıldığı henüz bilinmiyor.

Bayrak Tartışması

Kuzey Irak’taki Kürt yönetiminin bölgede Irak bayrağı asılmasını yasaklama kararı, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'yle Kürt Bölgesi Başkanı Mesud Barzani arasında tartışmaya neden oldu.

Barzani dün yaptığı açıklamada devlet dairelerinde bundan böyle Irak bayrağı değil, sadece Kürt bölgesinin bayrağının çekilmesi yolundaki emrini savundu. Başbakan El Maliki'nin bürosundan yapılan açıklamada ise, Parlamento bu konuda bir karar alıncaya kadar bütün Irak'ta resmi yerlerde sadece Irak bayrağının çekilmesi gerektiği belirtildi.

Ayrıntıları Erbil'den muhabirimiz Can Yılmaz bildirdi.

Mesut Barzani, ulusal Irak parlamentosu yenisini belirleyene kadar Saddam döneminde kullanılan bayrağı reddettiklerini yineledi. Barzani, federal Irak’ın bir parçası olduklarını ancak Kürt halkı ve parlamentosu bağımsızlık istediği gün bağımsızlıklarını ilan edeceklerini belirtti.

Irak bölgesel Kürt hükümeti parlamentosunun yeni çalışma döneminin başlaması münasebetiyle düzenlenen oturumda konuşan bölgesel hükümetin lideri Mesut Barzani, ulusal Irak parlamentosu, anayasanın 12. maddesi uyarınca yeni ulusal bayrağı belirleyene dek Abdulkerim Kasım dönemine ait bayrağı kullanacaklarını belirtti. Bölgesel hükümetin başkanı, geçen hafta bir genelgeyle Kürt yönetimi altındaki tüm bölgelerde merkezi hükümetin kullandığı ulusal bayrağı yasakladı. Barzani, merkezi Irak hükümetinin kullandığı bayrağın kendilerine Baas rejimini ve zulmünü hatırlattığını ifade ederken Irak başbakanı Nur El Maliki bugün yayınladığı bildiride bayrağın ülkenin her tarafına asılmasını istiyor. Maliki, bölgesel Kürt hükümetinin bayrağını da gayri meşru olarak niteledi.

Kürt hükümetinin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) kanadı bu konuda daha ılımlı bir siyaset izliyor. Zira bölgesel hükümet başkanından sonra bir konuşma yapan Kürt hükümetinin KYB’li başbakan yardımcısı Ömer Fettah bayrak konusunda bir yorum yapmadı. Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) denetiminde bulunan kentlerde Irak bayrağını göndere çekmeyi reddederken; KYB Irak bayrağını Kürt bayrağıyla birlikte, kontrolündeki bölgelerde bulunan tüm resmi dairelerde kullanıyor.

XS
SM
MD
LG