Erişilebilirlik

Bush Irak Savaşı İçin Destek İstiyor


Başkan Bush, uygar dünyanın güvenliğinin Irak'ta teröristlerin yenilgiye uğratılmasına bağlı olduğunu söyledi.

11 Eylül 2001 terör saldırılarının beşinci yıldönümü ve Kasım ayındaki Kongre seçimleri yaklaşırken Başkan, Amerikan kamu oyunu, Irak'taki savaşın Amerika içinde yeni bir terör saldırısını önleme açısından çok önemli olduğu konusunda ikna etmeye çalışıyor. Muhalefetteki Demokrat Parti ise Başkanın, Amerika'yı terörizme karşı güçlendirmeye daha büyük öncelik vermesi gerektiğini belirtiyor.

Başkan Bush, Amerikan kamu oyunda giderek ağırlık kazanmaya başlayan, Irak savaşının bir hata olduğu yolundaki görüşü tersine çevirmek amacıyla bugünlerde bir dizi konuşma yapacağını açıkladı.

Bush her Cumartesi günü yaptığı haftalık radyo konuşmasını da bu konuya ayırdı ve Irak'taki savaşı "21'inci yüzyılın gidişini belirleyecek olan ideolojik mücadele" olarak tanımladı.

Bush, "Bir yanda özgürlük ve herkesin ifade, ibadet ve özgürlük içinde yaşama hakkında sahip olması gerektiğine inanlar, diğer yanda ise diktatörlük ve radikalizme bağlı olan ve kendi fanatik görüşlerini başkalarına zorla kabul ettirebileceğini düşünenler var" diye konuştu.

Başkan Irak konusunda yapmakta olduğu konuşmaların siyasi nitelikli olmadığını savunurken, Irak savaşı Kasım ayındaki Kongre seçimleri öncesi siyasi kampanyada başlıca konu haline gelmiş bulunuyor. Muhalefetteki Demokrat Parti, seçmenleri, savaşı destekleyen Cumhuriyetçi adayların aleyhine çevirmek için yoğun çaba harcıyor.

Başkan Bush bugünkü konuşmasında kendisini eleştirenlerin meselenin özünü anlamadıklarını savundu ve "Ülkemiztde bazı politikacılar yapılacak en iyi şeyin herşeye rağmen Irak'tan çekilmek olduğunu söylüyor. Bunların çoğu samimi ve vatansever olmakla birlikte düşünceleri son derece hatalı; Irak kendini savunacak hale gelmeden Amerika çekilecek olursa ortaya çıkacak sonuçlar felaket boyutunda olur. Irak'ı teröristlere teslim etmiş ve onlara amaçları uğrunda kullanabilecekleri bir ülke ve büyük petrol zenginliklerini vermiş oluruz," dedi.

Bush "Amerikan askerleri Bağdat caddelerinde savaşı terkederse Amerikan halkı kendi ülkesinde terör saldırılarına hedef olur," diye konuştu.

Bush'un konuşmasına Demokrat Parti adına cevap veren Temsilciler Meclisi Mississippi eyaleti üyelerinden Bennie Thompson ise Bush yönetiminin Amerikan limanları, nükleer tesisleri ve ulaşım sistemlerini gerektiği gibi koruyamadığını söyledi.

"Saldırı ve doğal afet tehlikesine ilişkin çok sayıdaki uyarıya rağmen Bush yönetimi ve onun maşası olan Cumhuriyetçilerin kontrolundaki Kongre, ulusumuzu tehlikelere karşı hazırlama konusunda başarısız kalmıştır," diyen Thompson, federal hükümeti, Katrina kasırgasının üzerinden bir yıl geçtiği halde afetzedelere yardım konusunda hala çok ağır davranmakla suçladı.

XS
SM
MD
LG