Erişilebilirlik

31 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


New York Times, balistik füzelere karşı geliştirilen füze savunma sistemini mercek altına alıyor. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in “sistemin hazır olup olmadığından emin değilim” yönündeki açıklamasını hatırlatan gazete, Kuzey Kore ve İran’ın Amerika’yı vurabilecek füzeler geliştirmeye çalıştığı bir dönemde füze savunma sisteminin daha fazla tartışılmasını istiyor.

" Bir balistik füzeyi havada vurmak çok zor bir iştir. Aynı şekilde milyarlarca dolar yatırılan ve işe yaramayan bir sistemden vazgeçmek ya da teknolojik değişiklikler yapmak da çok zordur. Yapılması gereken, bu füze savunma sisteminin işe yarama ihtimali olup olmadığı konusunda dürüst bir değerlendirmeye gitmek ve bunun ne kadara mal olacağını ortaya koymaktır."

Los Angeles Times ise Savunma Bakanı Rumsfeld’in Irak savaşıyla ilgili açıklamalarını eleştiriyor. Rumsfeld’in Irak savaşıyla ilgili eleştiriler yöneltenleri, İkinci Dünya Savaşı öncesinde faşizm tehlikesini önemsemeyen kesimlere benzettiğini hatırlatan gazete, bakanın istifa etmesi gerektiğini yazıyor.

" Rumsfeld, dünyadaki sorunların düşmanlardan değil de Amerika’nın politikalarından kaynaklandığını söyleyenleri yıkıcılıkla suçladı. Ama Amerikalı politikacıların hiçbiri böyle bir şey söylemiyor. Hatta, Irak’taki Amerikan birliklerinin çekilmesi için bir tarih belirlenmesini isteyen Kongre üyeleri bile bunu söylemiyor. Rumsfeld istifa etmeye niyetli gözükmüyor ama en azından susmasını bilmeli."

Rumsfeld’in İslami terörü yeni bir tür faşizme benzettiğini hatırlatan Boston Globe da bakanın Irak savaşıyla Nazizme karşı savaşı kıyaslayan açıklamalarına sert tepki gösteriyor. Bush yönetiminin bu tür açıklamalarla muhalifleri susturmaya çalıştığını savunan gazete, başta Rumsfeld olmak üzere bütün yetkilileri daha dikkatli ifadeler kullanmaya çağırıyor.

" Bugünlerde faşizm ifadesi, demokratik olmayan her şeyi tanımlamak için kolaylıkla kullanılıyor. Ancak bu ifadenin İkinci Dünya Savaşı bağlamında özel bir anlamı vardır ve Rumsfeld’in açıklaması kelimenin gerçek anlamını yitirmesine neden oluyor. Avrupa faşizminin tarihi, ucuz politik çıkarlara feda edilmemelidir."

XS
SM
MD
LG