Erişilebilirlik

Şişmanlığa Karşı Yeni Tedavi


Kusursuz bir dünyada, şişman insanların sadece bir ilaçla fazla kilolarından kurtulmaları ve istedikleri her şeyi yeseler de kilo almamaları düşünülebilir. Uzmanlar ise yıllardır aynı tavsiyelerde bulunmaya devam ediyor: yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak... Ancak yeni geliştirilen bir aşı, kilo vermeye çalışanlara yardımcı olabilir.

Dünya çapında en az bir milyar insanın aşırı kilolu olduğu sanılıyor. Şişmanlık, küresel bir sorun olarak kabul ediliyor. Kilo vermeye yardımcı olan ve yeni geliştirilen aşının hedefi ise ghrelin adlı hormon. Bu hormon, insanın metabolizmayı yavaşlatarak vücutta yağ depolanmasını sağlıyor. Diyet yapan kişilerde ise ghrelin hormonu daha fazla salgılanıyor. Bu nedenle diyet yapan bir çok kişi verdikleri kiloları tekrar alıyor.

Della Moreno gibi şişman kişiler, “yo-yo diyeti” olarak adlandırılan bu sendromu yakından tanıyor. Moreno kilo vermek için çok uğraştığını ama hiçbir şey işe yaramadığını söylüyor.

California’daki Scripps Araştırma Enstitüsü’nden uzmanlar, aşırı şişmanlığa karşı bir aşı geliştirdi. Deney aşamasında aşılanan farelere, diğer farelerle aynı besinler verildi. Ancak aşılı farelerin enerji düzeylerinde artış görüldü.

Araştırmanın yazarı Doktor Kim Janda, şöyle konuşuyor:

"Bu aşı, kilo alımını yavaşlatıyor. Metabolizmayı ve insan bedeninin yağ depolama kapasitesini de etkiliyor."

Uzman, deney farelerine verilen besin çeşitlerinin insanlara oranla çok daha kısıtlı olduğunu söylüyor. Fareler, deney sırasında düşük kalorili ve az yağlı besinler tüketmiş...

Ancak uzmanlar, ghrelin hormonuna karşı üretilen aşının yüksek kalorili besinler tüketen insanlarda aşırı şişmanlığı önlemede ne kadar etkili olacağından emin değil.

Amerika Egzersiz Konseyi’nden Fabio Comana aşının etkisinin kanıtlanmasını beklemek gerektiğini söylüyor. Comana; " Ne yediğimize dikkat etmeli, fiziksel aktiviteden kaçınmamalıyız. Ayrıca yaşam tarzımızda değişiklik yapmamız gerekiyor" diyor.

XS
SM
MD
LG