Erişilebilirlik

Yeni Kalp Taraması: CT Scan


Doktorlar, artık kalbin içine girmeden atardamardaki tıkanıkları tespit etme şansına sahip. Ancak bu yöntemin bazı yanlış teşhislere de yol açabileceği belirtiliyor.

Kalp hastalarının çoğu başlangıçta rahatsızlıklarının tam olarak farkında değildir. Çünkü, hastalığı ele verecek belirtiler ilk başlarda yok denecek kadar azdır. Ancak zaman içinde, kalp damarları, yağ ve diğer kimyasallar yüzünden giderek tıkandıkça kalp krizi riski önemli ölçüde artar. Doktorlarsa artık kalp kontrolleri için daha ileri bir teknoloji olan CT-Scan yöntemini kullanıyor. Kalp uzmanı Samir Kapadia anlatıyor: "Kalpte ne olduğu anlamak için genelde anjiyo yapılır. Yani atardamara sondayla kimyasal enjekte edilerek içine bakılır."

Ancak anjiyo pahalı ve direk kalbin içine girilerek yapılan bir uygulama. CT-Scan adlı yöntem ise, 2004’te Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nce onaylandı. Dünya çapında CT-Scan yöntemiyle kalp taraması yapan 11 merkezden biri olan Cleveland Tıp Merkezi uzmanı Mario Garcia16 dedektör kullanılarak yapılan taramayı şöyle anlatıyor.

Bu çalışmada iki yıl önce kullandığımız ilk tarayıcılar tam bir teknoloji harikası sayılıyordu. Her gidiş-gelişte 16 resim kaydedebiliyordu ve işlem 30 ila 45 saniyede tamamlanıyordu.

Araştırmacılar, CT-Scan ile anjiyoyu 200 hasta üzerinde karşılaştırdı. Sonuçları, Amerika Tabipler Birliği dergisinde yayınlanan araştırma, CT-Scan yönteminin yani kalp taramasının anjiyodan çok daha iyi olmadığını ortaya koydu. Doktor Marcio Garcia sonuçları şöyle değerlendiriyor: "Kalp taraması yönteminde sonuç pozitif çıkarsa, bunun yanlış olma ihtimali var. Ama negatifse, yani damarınızın açık olduğu görünüyorsa kalbinizde tıkanıklık olmadığı kesin diyebiliriz."

Bir başka deyişle, taramada kalbiniz sağlıklı çıktıysa buna inanabilirsiniz, ancak sonuçlar bir tıkanıklığa işaret ediyorsa bunun doğru olmama ihtimali var.

Çalışmalarımız 16-dedektörlü kalp taramalarının çok dikkatli ve sınırlı durumlarda kullanılması gerektiğini gösteriyor. Çünkü bu uygulama hastada tıkanıklık olduğu yönünde yanlış bilgi verebilir.

Ancak bu teknolojiyi kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Hatta bir çok merkez daha iyi sonuçlar veren 64-dedektörlü tarayıcılar kullanıyor. Doktor Garcia düşük risk altındaki kişiler için 16 dedektörlülerin hala işe yaradığını söylüyor. Uzmana göre, en azından bu sayede kalbin sağlıklı olduğu anlaşılıyor. Yüksek risk taşıyanlarınsa hala anjiyo yaptırmaları öneriliyor.

XS
SM
MD
LG