Erişilebilirlik

30 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Amerika’nın küresel ekonomik konularda ortak hareket edebilmek için başta Çin olmak üzere bazı gelişmekte olan ülkelerin Uluslararası Para Fonu IMF içindeki etkinliğini artırmaya çalıştığını yazıyor. Steven Weismann imzalı habere göre, Washington IMF’nin yeniden yapılandırılmasını ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerin daha fazla söz sahibi olmasını istiyor:

" Amerika’nın bu girişimi, söz konusu ülkelerin IMF içindeki ağırlığının artmasıyla güç kaybedecek olan bazı Avrupa ülkelerinin direnişiyle karşılaşıyor. Öneri; Çin, Güney Kore, Türkiye ve Meksika’nın, IMF içindeki oy ağırlığının ve acil durumlarda daha fazla borç almalarını sağlayacak kota miktarlarının artırılmasını içeriyor. Washington, bu girişimi, güçler dengesinde aralarında petrol üreticisi ülkelerin de yer aldığı bazı ülkeler lehine yaşanacak gelişmeler ışığında bir ön ödeme olarak görülüyor."

Christian Science Monitor Ortadoğu’da önce Hamas’ın daha sonra Hizbullah’ın İsrail’e karşı düzenledikleri saldırılardan dolayı pişmanlık duyduklarını açıklamasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. İsrail’de de benzer bir süreç yaşandığını, Irak’ta ise Şii ve Sünni din adamlarının ulusal uzlaşma yönünde çaba harcadıklarını belirten gazete, İran’da bile resmi politikaların sorgulandığını vurguluyor:

"Başkan Bush da Nisan ayında Amerika’nın Irak savaşında hatalar yaptığını itiraf etmiş ve geçen hafta savaşın Amerikan halkının psikolojisini bozduğunu söylemişti. Liderlerin, kamuoyu önünde bu tür samimi açıklamalar yapması Ortadoğu’da barışın sağlanması açısından büyük önem taşıyor. Hamas sözcüsü Gazi Hamad’ın da dediği gibi, “kendimizle yüzleşmekten kaçınmak sadece daha fazla acı çekmemize yarar.”

USA Today Amerikan Nüfus Bürosu’nun verilerinden hareketle 37 milyon Amerikalının yoksulluk düzeyinin altında yaşadığına dikkat çekiyor. Gazete, yıllık ortalama gelirin değişmemesine rağmen yoksul Amerikalıların sayısındaki artışı gelir dağılımının bozulmasıyla açıklıyor:x

"Yoksulluğun artması ve gelir dağılımının bozulması, bazı siyasi tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Toplumun önemli bir kesimi, başta serbest ticaret olmak üzere ekonomik büyümeyi teşvik eden politikaları desteklemek için bir neden görmüyor. Bu kesimler korumacı politikalara yönelerek, ekonomik büyüme yerine sınıf savaşını öne çıkartan demagog siyasetçilere yönelebilir."

Katrina Kasırgasının birinci yıldönümünde düzenlenen anma törenlerini değerlendiren Los Angeles Times, felaket sonrasında yardıma koşan gönüllülere minnet duygusunu ifade ediyor. Gazete, yaptığı yorumda Bush yönetimini de verdiği sözleri tutması konusunda uyarıyor:


"Gönüllüler Başkan Bush’un minnet dolu sözlerini hak ediyor. Ancak bölgedeki insanlar da, her ne kadar yardım konusunda geç kalmış olsa da, Bush’un görevi tamamlamadan bırakmayacağı yönündeki sözüne güveniyor. Bütün Amerikalılar da, böylesine büyük bir felakete hazırlıksız yakalanan bir yönetimin bundan sonraki felaketlerde aynı duruma düşmeyeceği vaadine inanıyor."

XS
SM
MD
LG