Erişilebilirlik

İsrail Lübnan Savaşını Soruşturacak


İsrail Başbakanı Ehud Olmert Lübnan savaşıyla ilgili soruşturma yapmak üzere iki hükümet komisyonunu görevlendireceğini açıkladı. Ancak Olmert bağımsız soruşturma önerisini ise reddetti.

Ehud Olmert kendisini eleştirenlerin karşısına çıkarak, savaşın yönetiliş biçimiyle ilgili olarak bağımsız soruşturma yapılmayacağını, bunun yerine savaşla ilgili hükümet kararlarını soruşturacak bir komisyon atayacağını açıkladı.

Hizbullah’ın roketlerine hedef olan Hayfa’da konuşan Olmert, savaşın yönetiliş biçimi ile siyasi kararların yarattığı etkinin farklı komisyonlar tarafından değerlendirileceğini söyledi.

Başbakan Olmert hükümetin, geçmişi değerlendirmek için kaybedecek zamanı olmadığını kaydetti. Başbakanın, 1973 ve 1982 savaşlarında komutanlar hakkında açılan türden bir devlet soruşturmasından geçmesi isteniyordu. Savaşa katılan pek çok yedek asker, görevlerinin mahiyeti hakkında komutanlardan yeterli talimat almadan ve eksik malzemeyle Lübnan’a gönderilmekten şikayetçi olmuştu.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert önceki gün, savaşa gitme kararını, tek başına kendisinin verdiğini belirtmiş ve sorumluluğun başka yerde aranmaması gerektiğini söylemişti. Olmert savaşın yönetiliş biçimiyle ilgili eleştirileri de reddetti. İsrail başbakanı savaşla ilgili yapılan tüm eleştirilere rağmen ordunun Hizbullah’ı İsrail sınırından uzaklaştırma hedefine ulaştığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG