Erişilebilirlik

Chirac: 'Barış Süreci Yeniden Canlandırılsın'


Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Ortadoğu’da Lübnan kriziyle artan gerginliğin sona erdirilmesi için Ortadoğu barış sürecinin yeniden canlandırılmasını istedi.

Fransa’nın çeşitli başkentlerdeki büyükelçileriyle Paris’te bir araya gelen Chirac, İsrail’i Lübnan’a uyguladığı ablukayı kaldırmaya da çağırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, yıllık büyükelçiler toplantısında cumhurbaşkanlığı görevi bitmeden önce son kez büyükelçilerin karşısına çıkarak Ortadoğu krizi ve bu krizde Fransa’nın ve Avrupa Birliği’nin rolünü anlattı.

Avrupa’nın krizin çözümünde neredeyse hiçbir rolü olmadığını öne süren Chirac, oysa Fransa’nın başından beri İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşın sona erdirilmesi için etkili olarak çalıştığını belirtti. Chirac, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı almasında Fransa’nın rolünün büyük olduğunu savundu. Chirac aynı zamanda, Birleşmiş Milletler kararının İsrail’in güvenliği ve Lübnan’ın bütünlüğü için son derece önemli olduğunu da vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı, iki askerinin kaçırılmasına İsrail’in gösterdiği tepkinin aşırı olduğunu, savaşın, bölgede yıllardır süren barış çabalarını sekteye uğrattığını söyledi.
Chirac, İsrail ile Hizbullah arasında bir ay süren savaşın, Lübnan ekonomisini canlandırmak için 15 yıldır harcanan çabaları da boşa çıkarttığını söyledi.

Lübnan’ın krizden çıkması ve bölgede istikrarın yeniden sağlanması için “Ortadoğu dörtlüsü” olarak adlandırılan Avrupa Birliği, Amerika, Rusya ve Birleşmiş Milletler’in derhal toplanarak Ortadoğu’da kalıcı bir çözüm araması gerektiğini dile getiren Chirac, diplomatik sürecin yeniden canlandırılması için Birleşmiş Milletler çatısı altında toplanmayı önerdi.

Fransa Cumhurbaşkanı, dünyada yaşanan büyük krizlerde Birleşmiş Milletler'ın liderliğinin önemine işaret etti ve Genel Sekreter Kofi Annan’ın Ortadoğu ülkelerini ziyaret etmesini son derece olumlu bulduğunu belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, konuşmasında Ortadoğu’daki krizin bölge ülkelerinin katkısı olmadan çözülemeyeceğine de işaret etti. Chirac, İran’ın, diyalog kurulabilecek, sorumluluk sahibi büyük bir ülke olduğunu; Suriye’nin de sorunlara, komşularının toprak bütünlüğüne saygı göstererek yaklaşması gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG